Nieuws

06-12-2017 16:00

Zonnecarports bij Utrechtse Jaarbeurs

Het duurzame wijkenergiesysteem Smart Solar Charging breidt uit met twee zonnecarports in het Utrechtse Beurskwartier. Op 6 december nam Jaarbeurs de energieopwekkende parkeeroverkappingen in gebruik die samen ruimte bieden voor twintig elektrische auto’s en laadpalen.

Het dak van de carports bestaat uit 150 zonnepanelen, waardoor lokaal opgewekte energie direct geladen wordt in auto’s van bezoekers van het Beurskwartier. De uitbreiding van Smart Solar Charging is onderdeel van een grootschalige, duurzame herontwikkeling van het stationsgebied in Utrecht.

De zonnecarports zijn een volgende stap voor Smart Solar Charging in Utrecht. Het is een proefopstelling, om ervaringen op te doen voor het combineren van duurzame energie en mobiliteit in de regio. De ambitie is om maar liefst 25.000 m2 zonnepanelen te koppelen aan duizend laadpunten in verschillende Utrechtse gemeenten.

Het project Smart Solar Charging wordt uitgevoerd door een consortium onder leiding van penvoerder Utrecht Sustainability Institute en technisch projectleider LomboXnet. In het consortium werken verder Last Mile Solutions, We Drive Solar, New Solar, The People Group, Jedlix en Stedin samen met Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht. De realisatie van de proeftuin bij Jaarbeurs wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht, provincie Utrecht, Jaarbeurs, Energiefonds Utrecht, Scholt Energy Services en Economic Board Utrecht. Het project is mogelijk dankzij een subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) Kansen voor West II, dat gericht is op het versterken van de regionale concurrentiekracht en het vergroten van de werkgelegenheid.

Foto: Robin Berg

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement