Column Van Benthem & Keulen: controle internetgebruik werknemers

Magazines | Utrecht Business Nr 5 - 2017 | Lees volledige uitgave online

Controle van

internetgebruik werknemers

Volgens het bedrijfsreglement was het verboden om tijdens werktijd internet te gebruiken voor privédoeleinden. Op het werk mocht de werknemer kortom slechts bezig zijn met werk. De werkgever kwam er achter dat de werknemer zich niet aan de regels hield. Hij bleek onder werktijd te chatten met zijn broer en verloofde over (onder andere) 'intieme' onderwerpen. De werkgever heeft dit in de gaten gehouden, gelezen en vervolgens de werknemer ontslagen.

Het EHRM concludeerde dat de handelswijze van de werkgever in strijd was met het recht op privacy omdat de werkgever niet vooraf kenbaar had gemaakt dat hij het internetgebruik van de werknemers controleerde en dat hij toegang had tot alle berichten. Er waren wel reglementen, maar deze waren niet specifiek genoeg en ook was niet duidelijk welke gevolgen aan een overtreding waren verbonden. Daarnaast was het niet duidelijk waarom de werkgever zo streng controleerde. Er was met andere woorden geen legitiem doel voor de strenge regels. Bovendien had de werkgever direct de zwaarste sanctie gehanteerd, namelijk ontslag.

Een werkgever kan dus niet zomaar consequenties verbinden aan overmatig internetgebruik door werknemers. Er mogen wel grenzen worden gesteld aan het privégebruik van internet en telefoon, maar dit moet duidelijk worden vastgelegd in bedrijfsreglementen. Het moet werknemers daarbij altijd helder voor ogen staan dat ze gecontroleerd worden en hoe ver deze controle precies gaat (privéberichten mogen bijvoorbeeld niet door de werkgever worden gelezen). Daarbij mag ook geen twijfel bestaan over de gevolgen van het overtreden van deze regels.

Op 15 september 2017 heeft de Rechtbank Amsterdam een vergelijkbare casus behandeld 2. Een werknemer was op staande voet ontslagen omdat ze stelselmatig onder werktijd zat te bellen en op internet zat. De rechter heeft het ontslag op staande voet in stand gelaten zonder toekenning van een transitievergoeding, omdat de werkgever vooraf duidelijke richtlijnen had opgesteld. Hierdoor was het de werknemer duidelijk wat er van haar verwacht werd. Daarnaast was de werknemer meerdere keren (schriftelijk) gewaarschuwd. Deze uitspraak is in lijn met de uitspraak van het EHRM. Het is mogelijk werknemers - tot op zekere hoogte - te controleren en gevolgen te verbinden aan overmatig internetgebruik, mits dit vooraf duidelijk en gedetailleerd is vastgelegd en de werknemer hiervan op de hoogte is gesteld. Daarbij geldt voor ondernemingen met een Ondernemingsraad dat een regeling omtrent het verwerken van persoonsgegevens en/of een regeling gericht op controle van werknemers instemmingsplichtig is. Ook met een vooraf vastgesteld beleid, zal de werkgever de werknemer eerst moeten waarschuwen voordat uiteindelijk tot ontslag kan worden overgegaan.

1 EHRM 5 september 2017, B?rbulescu v. Romania.

2 Rb. Amsterdam 15 september 2017, ECLI:NL:RBAMS:2017:6700.

Op 5 september van dit jaar heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) een uitspraak gedaan over het controleren van internetgebruik op de werkvloer 1. De zaak speelde zich af in Roemenië, maar is ook van belang voor de Nederlandse praktijk omdat het Europese regelgeving betreft.

Mr. ANNe HAVERKORT - Van Benthem & Keulen Advocaten & Notariaat - e-mail: ANNeHAVERKORT@vbk.nl - telefoon: +31 30 259 5528

Hotel Restaurant Oud London

Proef de Sfeer!

Jean de Sain, soldaat uit het leger van Napoleon vestigde zich ruim 200 jaar geleden aan de Woudenbergseweg in Zeist en stichtte een uitspanning en café. Deze herberg uit 1804, het huidige Brasserie Restaurant 't Voorhuys, werd in 1947 overgenomen door de familie Bakker. Over een periode van bijna 70 jaar is de locatie verbouwd en uitgebreid tot één van de meest gerenommeerde horecabedrijven van de provincie Utrecht. Centraal gelegen op de Utrechtse Heuvelrug waar gastvrijheid, vakmanschap en traditie elkaar ontmoeten. Het viersterrenhotel telt naast een flink uitgebreid aantal comfortabele kamers: een zwembad, een Wellness, een Private Dining room voor gezelschappen tot 100 gasten, 22 vergader- en feestzalen, een Brasserie Restaurant en een parkeerterrein voor ca. 400 auto's.

Elk seizoen genieten

Met diverse wandel- en fietsroutes door de prachtige bossen en over de kleurrijke heidevelden in de nabije omgeving is Oud London bij uitstek geschikt als culinair start- of eindpunt. In Brasserie Restaurant 't Voorhuys staan de seizoenen centraal. Dit zal u terugvinden in de wisselende menukaart, maar ook in de keuze van ingrediënten. Rond deze periode kunt u genieten van de mooiste wild-, najaar en winterse gerechten. Uiteraard bent u bij Hotel Restaurant Oud London ook welkom voor een goede start van de dag met een lekker ontbijtje, een verfijnde lunch of een kop koffie met de befaamde Skitaart.

Ook zakelijk genieten

Hotel Restaurant Oud London in Zeist is een vergader- en congreslocatie pur sang.

Centraal in Midden-Nederland op slechts vijftien kilometer van Utrecht gelegen in de bossen van Zeist. De plek, de faciliteiten, de omgeving, de sfeer, de service; alles is erop gericht om uw bijeenkomst tot een succes te maken. Zij bieden een grote verscheidenheid aan plenaire vergaderruimtes en subruimtes. Ideaal voor (meerdaagse) conferenties, congressen, vergaderingen, presentaties, dealerbijeenkomsten en trainingen. Er zijn vele mogelijkheden en het professionele salesteam komt graag aan uw specifieke wensen tegemoet. Geen zaal nodig? Ook voor een flexplek met business faciliteiten kunt u bij Oud London terecht.

Of u Oud London nu bezoekt met uw zakelijke partners, familieleden of vrienden, de vakkundige medewerkers zorgen ervoor dat het u aan niets ontbreekt. Het is hun passie om u een aangenaam verblijf te bezorgen. U bent van harte welkom in Hotel Restaurant Oud London.

www.oudlondon.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement