Artikel

05-07-2019 12:08

Wat veel winkeliers niet weten over huren

Winkeliers en ook horecaondernemers kunnen rekenen op strenge huurbescherming. Die regels zijn nog veel gunstiger voor hen dan ze vaak denken. Hoe zit dat precies? Bedrijfsmakelaar Ben van De Velde van Domicilie Makelaars legt het uit.
Eerst maar even de basics. Een huurcontract voor een winkelpand of horecagelegenheid heeft standaard een looptijd van 5 jaar, met een optie voor nog eens 5 jaar. Die bescherming is ingebouwd omdat winkeliers en horecaondernemers sterk afhankelijk zijn van hun locatie. Als je net voor tonnen hebt geïnvesteerd in een nieuwe keuken of een nieuw winkelinterieur, is een verhuizing desastreus. Door de huurbescherming heb je als ondernemer een eerlijke kans om een klantenkring op te bouwen en investeringen terug te verdienen. 

Wijk af in jouw voordeel...
Veel winkeliers en horecaondernemers denken dat die standaardlooptijd van tweemaal vijf jaar keihard is. Huurders en verhuurders mogen daar echter in overleg van afwijken. En nu komt het gekke: afwijkende afspraken mogen uitsluitend in het voordeel van de winkelier of horecaondernemer uitpakken. 

...en draai de afspraken eenzijdig terug 
Een voorbeeld. Stel dat jij als startende winkelier of restauranteigenaar graag wat meer flexibiliteit wilt. Je spreekt daarom met de verhuurder af dat je een pand voor 3 in plaats van 5 jaar wilt huren. Dan ben jij vrij om na 3 jaar een andere locatie te zoeken, maar gek genoeg kan de verhuurder je er niet na 3 jaar uitzetten. In dat geval kan je als huurder namelijk bij de rechter claimen dat de afwijkende afspraak in jouw nadeel is. Je hebt dan alsnog het recht om 2 x 5 jaar te blijven zitten, zonder dat je andere huurvoorwaarden veranderen. 
Overspeel je hand niet
Afwijkende afspraken zijn voor jou als winkelier of horecaondernemer dus heel waardevol, terwijl ze voor de verhuurder in de praktijk waardeloos blijken. De vraag is natuurlijk: wat doe je als winkelier of horecaondernemer met deze kennis. Je kunt je waarschijnlijk voorstellen dat de relatie met je verhuurder niet beter wordt van zulke ‘geintjes’, ook al sta je wettelijk gezien volledig in je recht. Mijn advies is daarom: gebruik deze kennis om gunstigere voorwaarden af te dwingen in de onderhandelingen, zoals een lagere huur of een incentive in de vorm van een huurvrije periode. Als aanhuurmakelaar helpen we je daar graag bij. 

Domicilie Bedrijfshuisvesting bemiddelt bij verkoop, aankoop, huur of verhuur van commercieel vastgoed. Dat doet het met een team van ervaren NVM bedrijfsmakelaars die de vastgoedbewegingen in de regio FoodValley op de voet volgen. Ze verdiepen zich graag in het bedrijf en de business van lokale ondernemers om zo optimaal te kunnen adviseren over passende huisvesting, nu én in de toekomst.

Meer informatie: www.domiciliebedrijfshuisvesting.nl
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement