Nieuws

25-01-2019 08:47

Bijzondere opening van de ROC Tech Campus in Nieuwegein

Met een klap op de rode knop heeft koning Willem-Alexander vanochtend in Nieuwegein de Tech Campus van het ROC Midden-Nederland geopend. De school biedt verschillende technische leerroutes, vaak in nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven. Dat staat te springen om technisch geschoold personeel. Veertig jaar geleden opende op dezelfde plek aan de Harmonielaan prins Claus ook een school. Dat was toen streekschool Gildevaart, een van de voorlopers van het ROC. De prins luidde destijds een bel; zijn zoon Willem-Alexander zette vandaag via de rode knop een door leerlingen zelf geprogrammeerde grijp-arm in beweging, die vervolgens een lintje doorknipte.

Keihard nodig
De Tech Campus bestaat uit vier kleinschalige mbo-opleidingen, die ook van elkaar willen leren: het Tech College, het ICT College, het Automotive College en het Bouw & Interieur College. „Als je hier straks klaar bent, kun je haast wel zeker zijn van een baan. Bedrijven komen nu al vragen of we stage komen lopen”, vertelt Daan de Leeuw, derdejaars student mechatronica.

In augustus vorig jaar opende koning Willem-Alexander voor het eerst het mbo-schooljaar. Dat deed hij bij het ROC Tilburg, waar hij toen de loftrompet stak over het middelbaar beroepsonderwijs: „Mbo’ers zorgen ervoor dat we een dak boven ons hoofd hebben en dat we droge voeten houden in de polder. Het zijn de mbo’ers die Nederland laten draaien. Laat dit duidelijk zijn: wij hebben jullie keihard nodig.

Energielabel
Vierdejaars bouwkunde Bart van Leeuwen kreeg de kans uitvoerig van gedachten te wisselen met de koning. Hij gaf hem uit de 3D-printer een schaalmodel van paleis Huis ten Bosch. De koninklijke familie is daar deze maand heen verhuisd. „Ik vroeg de koning wat voor energielabel het paleis heeft, maar dat wist hij niet”, zegt Bart. „Ik denk niet dat het heel gunstig is, want Willem-Alexander had het zelfs over enkel glas. Maar er zijn wel plannen om zonnepanelen aan te leggen. Wat het lastig maakt, is dat Huis ten Bosch een monument is. Er zijn daardoor veel regeltjes om rekening mee te houden bij het verduurzamen,

Willem-Alexander kreeg tijdens zijn rondleiding door het vernieuwde gebouw de mbo-techneuten van de nabije toekomst te zien. Door hen kreeg hij toegelicht wat die toekomst op het gebied van innovatie en techniek zoal in petto heeft. Benjamin Dekker bijvoorbeeld, vertelde de koning alles over auto’s die rijden op waterstof. Hoe dat in zijn werk gaat, demonstreerde hij aan de hand van een schaalmodel.

A8
Of Willem-Alexander zelf ook duurzaam autorijdt, heeft Benjamin niet gevraagd. „Maar ik heb wel gezien dat de koning hierheen is gekomen in een Audi A8 met verlengde wielbasis. Die rijdt op benzine. Dus dat mag in de toekomst wel even anders worden.”
De ouders van Benjamin Dekker wonen in Australië. Hijzelf is terug naar Nederland verhuisd, speciaal vanwege de Tech Campus. Want wie nu de kennis opdoet van de laatste technische snufjes en ontwikkelingen, redeneert Benjamin, die heeft daar straks op de arbeidsmarkt alle profijt van: „In Australië gaan ze volledig voor zonne-energie, maar ikzelf denk dat waterstof de toekomst heeft.
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement