Nieuws

04-10-2022 16:32

Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer

In opdracht van Zorg van de Zaak bevroeg onderzoeksbureau Kien in september 2022 520 werkgevers en 449 medewerkers over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer.

Maar liefst 40,8% van de werkgevers weet dat een collega slachtoffer werd van grensoverschrijdend gedrag. Bij medewerkers is dat 29%. Vrouwen hebben vooral last van een seksuele vorm van grensoverschrijdend gedrag, bij mannen gaat het met name om discriminatie.

Een op de vier werkgevers was live getuige van een incident, tegen een op de vijf medewerkers. Bij de leidinggevenden was 18,6% zelf slachtoffer, tegen 17,4% van de medewerkers. Bijna de helft van de medewerkers en leidinggevenden hebben last van seksueel getinte grappen op het werk.

Toch staat bij ruim een kwart van de medewerkers en een op de vijf ondervraagde werkgevers grensoverschrijdend gedrag niet op de agenda, ondanks de maatschappelijke discussie. 

12% van de medewerkers weet niet hoe te handelen bij grensoverschrijdend gedrag, bij de werkgevers is dat 4%. De meeste werkgevers geven aan dat ze exact weten hoe te handelen bij grensoverschrijdend gedrag.
Rita Wielemaker, vertrouwenspersoon bij Zorg van de Zaak plaatst daar een kanttekening bij. “Op papier is het misschien geregeld in een HR-beleidsprotocol maar het onderwerp is dan nog niet actief besproken met de medewerkers. We merken dat werkgevers wel weten hoe te handelen bij incidenten maar dat ze niet weten hoe ze sociale veiligheid preventief kunnen aanpakken met hun mensen.”

Zorg van de Zaak is een bedrijfsgezondheidsnetwerk voor werkend Nederland met arbodiensten, interventiebedrijven en zorginstellingen.

Foto Shutterstock
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement