Column Van Benthem & Keulen: Worden slapende dienstverbanden eindelijk wakker?

Magazines | Utrecht Business Nr 1 2019 | Lees volledige uitgave online

Worden slapende dienstverbanden eindelijk wakker?

Sinds de inwerkingtreding van Wet werk en zekerheid besluiten veel werkgevers om werknemers die twee jaar ziek zijn in dienst te houden, zodat zij geen transitievergoeding hoeven te betalen. Deze constructie wordt ook wel het 'slapende dienstverband' genoemd. Een aantal zieke werknemers heeft geprobeerd om via de rechter alsnog het recht op een transitievergoeding af te dwingen. Deze werknemers kregen lange tijd nul op het rekest. Daarin komt nu waarschijnlijk verandering.

Wet Compensatie Transitievergoeding

Op 20 juli 2018 is de Wet Compensatie Transitievergoeding gepubliceerd. Deze wet maakt het voor werkgevers mogelijk om de transitievergoeding gecompenseerd te krijgen die zij hebben betaald aan de langdurig zieke werknemer. De compensatie geldt voor zowel tijdelijke arbeidsovereenkomsten die niet worden verlengd waarbij de werknemer ziek is als arbeids-overeenkomsten voor onbepaalde tijd die worden opgezegd vanwege langdurige ziekte. Be?indigingsregelingen vallen ook onder het bereik van de compensatie. De vergoeding geldt niet voor het deel van het dienstverband dat enige tijd 'slapend' is gehouden. De compensatie bedraagt dus maximaal de vergoeding waar de werknemer recht op heeft als hij of zij direct na twee jaar ziekte wordt ontslagen. De periode waarin een loonsanctie aan de werkgever is opgelegd, telt ook niet mee bij de berekening van de compensatie. Deze wet zal in werking treden per 1 april 2020.

Uitspraak Scheidsgerecht Gezondheidszorg

Ook het Scheidsgerecht Gezondheidszorg liet zich recentelijk uit over een slapend dienst-verband. Het Scheidsgerecht overwoog dat de werkgever in aanmerking zou komen voor compensatie van de transitievergoeding. Ook meende het Scheidsgerecht dat de arbeids-overeenkomst van de werknemer inhoudsloos was geworden doordat hij inmiddels drie jaar ziek was en er geen benutbare (arbeids)mogelijkheden bestonden. Daarnaast achtte het Scheidsgerecht het van belang dat de werknemer nog maar enkele maanden te leven zou heb-ben en dat de werkgever na het overlijden van de werknemer geen transitievergoeding meer zou hoeven te betalen. Gelet daarop oordeelde het Scheidsgerecht dat de werkgever door het goed werkgeverschap verplicht was om de arbeidsovereenkomst met de langdurig zieke werknemer te be?indigen, waardoor de werkgever ook verplicht was een transitievergoeding te betalen.

Behandeling Wet Arbeidsmarkt in Balans in Tweede Kamer

Tot slot heeft minister Koolmees op 5 februari 2019 in het debat in de Tweede Kamer over 'Wet Arbeidsmarkt in Balans' laten weten dat hij het van groot belang vindt dat slapende dienst-verbanden worden be?indigd. Hij heeft alle werkgevers opgeroepen om zo snel mogelijk een einde te maken aan slapende dienstverbanden.

Worden slapende dienstverbanden eindelijk wakker?

Door de Wet Compensatie Transitievergoeding, de uitspraak van het Scheidsgerecht en de uitlatingen van de minister is het goed mogelijk dat rechters voortaan anders zullen oordelen over de toelaatbaarheid van het slapende dienstverband. Duidelijk is in ieder geval dat werk-gevers rekening moeten houden met de ontwikkelingen bij de afweging of zij de arbeidsover-eenkomst met de langdurig zieke werknemer al dan niet willen be?indigen.

mr. Linda van der Vaart

Van Benthem & Keulen Advocaten & Notariaat

e-mail: lindavandervaart@vbk.nl

telefoon: +31 30 259 55 52

column VAN BENTHEM & KEULEN

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement