Column Reinstaat Schoonmaak: De leidinggevende van een schoonmaakbedrijf

Magazines | Utrecht Business Nr 1 2019 | Lees volledige uitgave online

De Leidinggevende van een schoonmaakbedrijf

Kortgeleden werd bij een grote opdrachtgever een enqu?te gehouden over de kwaliteit van de schoonmaak en de beleving van de gebruikers. Het schoonmaakbedrijf scoorde een 7,6 en ging opgewekt naar de bespreking waar dit resultaat gepresenteerd werd. De facilitair manager maakte echter wel een kanttekening bij de resultaten. De gebruikers vonden twee schoonmakers van de dagploeg niet altijd even fris ruiken en de materialen waarmee gewerkt wordt zijn niet netjes en schoon. Of daar wat aan gedaan kon worden?

Ja leidinggevende, klanten reageren natuurlijk als ze zien met welke materialen we aankomen om de klus uit te voeren en door wie dit wordt gedaan. Meestal zeggen ze niets, maar ze denken het wel. Vaak hoor ik dat er wordt neergekeken op schoonmakers. Door te werken met vuile en onverzorgde materialen, en een onverzorgde niet frisse medewerker doen we niks anders dan dit negatieve beeld bevestigen.

Het is ook altijd interessant om te vragen naar de werkkast. Er zijn maar weinig leidinggevenden die enthousiast reageren op deze vraag. Maar ze zijn er wel, leidinggevenden die vol trots naar hun opgeruim-de werkruimte lopen. Glimlachend laten zij dan de strakke inrichting en nette kasten zien. Ik geniet hiervan. Het heeft niks te maken met tijd, maar het gaat om goede en frisse discipline van de leidinggeven-de die hij overdraagt op zijn medewerkers.

Gelukkig zijn steeds meer leidinggevenden zich ervan bewust dat het beeld van de schoonmaak mede gevormd wordt door zijn of haar in-zet. Natuurlijk, het negatieve imago waar de schoonmaak mee kampt, zal ook deze eeuw niet volledig omslaan. Maar leidinggevenden, doe alsjeblieft je uiterste best om dit negatieve beeld niet te bevestigen. Zorg dat jij, je team en je spullen er representatief en schoon uitzien en vooral ook fris ruiken. Dan ben je al een heel eind op weg.

Jefta van der Meijden

is oprichter en directeur van Reinstaat Schoonmaak & Bedrijfsdiensten BV te Woudenberg. "Een schone omgeving verhoogt het werkplezier en de prestatie. Ik heb er plezier in mijn kennis te delen en het belang van schoonmaak onder de aandacht te brengen. Elke keer als dat lukt, dan maakt me dat blij."

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement