Divers en inclusief: Het werken van de toekomst

Magazines | Utrecht Business Nr 1 2019 | Lees volledige uitgave online

De Slinger Utrecht en No Limits wilden met het Congrestival vooral kennis delen. Beide partijen zien het belang van een diverse en inclusieve arbeidsmarkt en wilden tijdens het evenement jongeren met een arbeidsuitdaging en werkgevers op een laagdrem-pelige manier aan elkaar voorstellen om samen te

praten over diversiteit en inclusie. Dankzij de redac-tionele samenwerking met ProRail, UMC, ENGIE en VSBfonds kan worden teruggekeken op een zeer geslaagd programma.

In het Provinciehuis Utrecht werd het Congrestival geopend door Nora el Abdouni. Na het welkomst-woord van oprichter van De Slinger Utrecht, Hans van Ooijen, was het woord aan keynote speaker Joris Luyendijk.

Joris Luyendijk

Joris Luyendijk begon zijn verhaal met de 'zeven vinkjes'-theorie. Zeven vinkjes die macht en succes bijna garanderen. Slechts 3% van alle Nederlanders kan alle zeven vinkjes afvinken: Man, Hetero, Blank,

Het werken van

de toekomst

Divers en inclusief:

De Slinger Utrecht Congres

Het bevorderen van een diverse en inclusieve arbeidsmarkt, waarbij het delen van kennis voorop stond; d?t was het doel van het door de Slinger Utrecht en No Limits georganiseerde Congrestival 'Exclusief Inclusief', dat op 12 maart werd gehouden in het Provinciehuis Utrecht.

Opgegroeid in de Randstad, Spreekt Algemeen Beschaafd Nederlands, Heeft hoogopgeleide ouders, Zelf hoog opgeleid. Luyendijk stelde de vraag waarom de Nederlanders met alle vinkjes bovenaan zitten. Waarom zit slechts 3% van de bevolking bovenaan en waarom spreekt deze 3% over de rest als minderheid?

De samenleving doet zich voor alsof iedereen gelijke kansen en gelijke rechten heeft. In de praktijk blijkt dit absoluut niet zo te zijn. Luyendijk pleit dan ook voor meer inclusiviteit. De top van onze samenleving moet zich bewust worden van hun eigen privileges en de 97% van de bevolking helpen; tegelijkertijd moet de 97% durven om voor zichzelf op te komen.

Expertmeetings

Niet alleen Joris Luyendijk voelt het belang van inclusiviteit. Bij 12 meetingpoints konden de deel-nemers kennismaken met bedrijven en organisa-ties die inclusie hoog in het vaandel hebben staan. De 150 deelnemers (werkgevers en jongeren) ont-moetten elkaar en woonden vijf expertmeetings bij. Expertmeetings over onder andere omgaan met cultuurverschillen. Mustapha Bah, van Artikel 1 Midden Nederland, gaf een inspirerende presen-

tatie over de grote verschillen tussen culturen en hoe daar mee om te gaan.

Naast Mustapha vertelde ook Mo Assem, oprichter van Mr.Beam, vol passie over hoe hij zijn onderne-ming is gestart en tegen welke dingen hij aan liep. Abigail Foe-Aman vertelde over solliciteren, Siham Achahdoun, van ACHMEA, over het realiseren van een inclusieve arbeidsorganisatie en Souad el Habhoubi over netwerken, communicatie en cultuur.

Meetingpoints

Na de expertmeetings konden de werkgevers en jongeren, onder het genot van een drankje en een hapje, nader kennis maken met elkaar, ervaringen delen en zoeken naar een match. Een mogelijk-heid om met elkaar te spreken en te sparren. Wat kunnen we voor elkaar doen? Hoe gaan we met elkaar om?

De Slinger Utrecht zet zich in voor het belang van de stad Utrecht. De organisatie gelooft in een Utrecht waarin ondernemende mensen met hart en ambitie vormgeven aan een betrokken econo-mie: sociaal, duurzaam en technologisch.

Meer informatie op: www.deslingerutrecht.nl

De samenleving doet zich voor alsof iedereen gelijke kansen en gelijke rechten heeft. In de praktijk blijkt dit absoluut niet zo te zijn.

Congres De Slinger Utrecht

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement