Column: Eind goed, al goed?

Magazines | Utrecht Business Nr 2 2019 | Lees volledige uitgave online

eind goed, al goed?

' Eind goed, al goed', vond een manager na een geslaagde mediation. 'Streep eronder, zand erover'. Maar is dat wel re-?el? Natuurlijk snap ik de euforie van het moment heel goed. Fantastisch als de lucht weer geklaard is. Als er goede afspraken over de samenwerking gemaakt zijn.

Voortaan doen we alles anders

'Dat gaat ons niet nog eens gebeuren', is het voornemen. 'Voortaan zegt ie-mand het meteen als iets niet duidelijk is of als er een misverstand dreigt.' 'We gaan met elkaar in gesprek en daar nemen we de tijd voor, want nog eens die negatieve energie en slapeloze nachten? Nee, voortaan gaat alles anders!'

Wat is de realiteit van alledag?

Maar wat is de realiteit? Als de waan van de dag het wint van de goede voor-nemens. Als er toch geen tijd genomen wordt om kleine misverstanden uit te spreken. Dan zijn de goede voornemens al snel weer weggezakt. En dan komen de verwijten. Of er wordt niet hardop gemopperd, maar ondertus-sen wordt wel het gezag en de betrouwbaarheid van de ander ondermijnd. Jammer!

Hoe voorkom je nieuwe ergernissen?

Daarom sta ik in een mediation stil bij de toekomst. 'Fijn dat de mediation ge-slaagd is en jullie de samenwerking weer helemaal zien zitten. Maar wat als je op een moment merkt, dat oud gedrag weer de kop opsteekt? Wat doe je dan?' Het is mijn ervaring dat dit nadenken over de duurzaamheid van de gemaakte afspraken veel misverstanden later voorkomt.

Gefeliciteerd, mediation geslaagd!

Wil je meer weten of eens vrijblijvend sparren over een situatie bij jou op het werk?

Monique Wakelkamp

www.geenruzieophetwerk.nl

Geen ruzie op het werk Column

Mediation geslaagd:

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement