VAPD over pensioenstelsel: Wees voorbereid op 2023

Magazines | Utrecht Business Nr4 2021 | Lees volledige uitgave online

Pensioen


VAPD attendeert ondernemers op aanstaande wijziging pensioenstelsel
“Wees voorbereid op 2023”

Het pensioenstelsel gaat per 1 januari 2023 op de schop en dat brengt voor ondernemers behoorlijke veranderingen met zich mee. “Meer dan tachtig procent zal zijn regeling moeten wijzigen,” schat Edwin van Aanraad, adviseur en mede-eigenaar bij VAPD (Van Anraad Pensioendiensten) in Nieuwegein. “Dat levert best een ingewikkelde puzzel op, maar wij kunnen daarbij helpen.”

[Tekst: Aart van der Haagen
Fotografie: VAPD]

VAPD beweegt zich nu zo’n 22 jaar in de wereld van collectieve pensioenen en bedient daarmee zakelijke klanten in de wijde regio rondom Utrecht, van kleine ondernemers tot het grotere mkb. “Onze drie adviseurs op dit gebied beschikken elk over een relevante universitaire opleiding en veel ervaring op dit gebied,” zegt Van Anraad. Dat klinkt wellicht wat zwaar, maar het betreft ook complexe materie, zeker in tijden waarin ingrijpende veranderingen op til zijn. “Er staat een nieuw pensioenstelsel voor de deur, dat op 1 januari 2023 ingaat, hoewel er een overgangsperiode tot 1 januari 2026 geldt. De overgrote meerderheid van de bedrijven zal moeten overstappen naar een nieuwe regeling, willen zij pensioen als arbeidsvoorwaarde fiscaal vriendelijk houden. Pensioenfondsen nemen daarin zelf het voortouw, maar heb je als onderneming de pensioenen bij een verzekeraar ondergebracht, dan zul je zelf in actie moeten komen.”

Transitieplan
Van Anraad weet dat het geen populair onderwerp betreft bij veel ondernemers, mede vanwege de complexiteit. “Het nieuwe stelsel wordt iets versimpeld, maar het blijft ingewikkeld. In de basis gaan we in Nederland naar een standaard beschikbare premieregeling toe, zonder uitkeringsgarantie. In tegenstelling tot de nu veel toegepaste verzekerde middelloonregeling betaal je straks voor iedere werknemer eenzelfde percentage, wat betekent dat jongeren door het aantal arbeidsjaren dat ze nog voor de boeg hebben meer zullen opbouwen dan ouderen. Die laatste doelgroep zou je daarvoor moeten compenseren. Wanneer je als werkgever vasthoudt aan de oude constructie, loop je een groot risico dat die in de toekomst niet meer fiscaal gefaciliteerd wordt. Je zult daarom een transitieplan moeten opstellen en laten uitvoeren. Daarin beschrijf je niet alleen de technische wijziging, maar ook de gevolgen voor je medewerkers en de eventueel gewenste compensatie.”

Geen kostenpost, maar investering
Vanwege de ingewikkelde materie is het zelfstandig opstellen van zo’n transitieplan voor een ondernemer die niet dagelijks in de pensioenbusiness zit een brug te ver, zo weet Van Anraad. Het vraagt om de expertise van een ervaren partij op dit gebied, zoals VAPD. “Wij helpen om zo’n transitieplan op te stellen. Bij het klein-mkb kunnen we vaak al op basis van een eerste gesprek aan de slag, bij grotere bedrijven met een dito diversiteit aan medewerkers heeft het meer voeten in de aarde. In alle gevallen hoeft het een ondernemer echt geen vele uren van zijn of haar tijd te kosten. Wij zien trouwens soms dat werkgevers kritisch tegenover een pensioenregeling staan, maar zeker in de huidige tijd van krapte op de arbeidsmarkt zou het onderwerp de volle aandacht moeten krijgen. Sollicitanten beschouwen het echt als een belangrijke arbeidsvoorwaarde, ook de jongere generatie. Zie het dus niet als een kostenpost, maar als een investering. Zorg er hoe dan ook voor dat je als ondernemer je pensioenregeling dit jaar toekomstbestendig maakt, want het is zo 2023.” 

Meer informatie: www.vapd.nl

 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement