TechMeUp ontsluit IT-talent

Magazines | Utrecht Business Nr5 2022 | Lees volledige uitgave online

Digitale vaardigheden zijn cruciaal. Jezelf kunnen omscholen is vaak nodig maar niet iedereen kan zich dit veroorloven. TechMeUp investeert in de kansen van mensen. Het fonds gelooft dat opleidingen toegankelijk moeten zijn voor iedereen, ongeacht iemands situatie. Met haar partners zet de stichting zich in voor een divers en inclusief tech-ecosysteem.
 
“Wij helpen mensen die zich willen omscholen naar de IT-sector maar hier financieel niet de mogelijkheid toe hebben,” zegt Nikky Hofland, directeur bij Stichting TechMeUp. “Bijvoorbeeld omdat ze het lesgeld niet kunnen betalen of een inkomensgat krijgen als ze fulltime gaan studeren. Dit doen we door een renteloze lening uit te geven. Die betalen studenten pas terug als ze een baan hebben gevonden.”
 
Schrijnende gevallen
“Wij komen schrijnende gevallen tegen,” meldt Hofland. “Veel Nederlanders zitten op een bepaalde manier toch vast in hun baan of in een financieel plaatje. Zo zien wij taxichauffeurs die de stap willen maken naar de IT-branche. Zij weten vaak niet hoe ze naast een studie van 4 tot 6 maanden ook voldoende ritten kunnen rijden om zowel de opleiding te betalen als in hun levensonderhoud te voorzien. Zonder de rentevrije lening van TechMeUp kunnen zij deze stap niet maken.”
 
Iedereen is nodig
Tegelijkertijd is er een enorm tekort aan IT’ers. De sector kent momenteel 85.000 openstaande vacatures. 40% van alle huidige studenten zou voor IT moeten kiezen om dit tekort weg te kunnen werken. “Dat is niet haalbaar. We hebben dus echt iedereen nodig. Ook omscholers!”
 
Omscholen loont
Eind 2022 kregen al bijna 150 studenten een lening van TechMeUp. “Ruim 80% van deze afstudeerders vond binnen 2,5 maand een baan in de IT,” aldus Hofland. “Zij gingen hierdoor van een gemiddeld bruto inkomen van € 800 per maand naar ruim € 2.850.”
 
Talentendatabase
In 2023 wil TechMeUp 200 mensen ondersteunen. “Al deze afgestudeerde studenten komen ook op de IT-arbeidsmarkt. Daarom hebben wij een talentendatabase met al onze afstudeerders ontwikkeld. Die stellen wij beschikbaar aan geïnteresseerde organisaties. Zo brengt TechMeUp talent en opdrachtgevers bij elkaar.”
 
www.techmeup.nl
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement