Bonje binnen het familiebedrijf? De Ondernemingskamer to the rescue!

Magazines | Utrecht Business Nr1 2025 | Lees volledige uitgave online

“Ondernemende broers maken het vaakst ruzie en kunnen dat het minst vaak zelf oplossen,” aldus de voorzitter van de Ondernemingskamer tijdens een congres in een zaal vol advocaten. En deze rechter kan het weten. Elke donderdag trekt een bataljon aan ondernemersruzies door zijn zittingszaal in het Amsterdamse gerechtshof.
 
Deze zaal is speciaal bedoeld voor ondernemers uit het hele land met ruzie. Bijvoorbeeld voor vrienden die ooit op een zolderkamer een bedrijf zijn gestart, maar ruzie hebben gekregen over de koers. Of voor bestuurders die niet meer met hun commissarissen door één deur kunnen. En dus voor broers; heel veel broers. Maar ook voor ruziënde zussen, ouders en hun kinderen. Kortom: voor familiebedrijven waarbinnen gedoe is ontstaan.
 
Hoe groot dat gedoe ook is, vaak slaagt de Ondernemingskamer erin dit structureel op te lossen. De Ondernemingskamer kan namelijk praktische maatregelen treffen die de rust direct terugbrengen in de tent. Een voorbeeld is de benoeming van een tijdelijk bestuurder die de knoop kan doorhakken als familieleden er met elkaar niet meer uitkomen. Of de aanstelling van een mediator met wiens hulp vader en zoon weer met elkaar verder gaan óf juist tot een scheiding der wegen komen.
 
Ook wij treden geregeld op voor partijen met een conflict binnen hun familiebedrijf. Het gaat in deze zaken vaak hard tegen hard, vermoedelijk juist omdat de banden zo lang bestaan en zo diep gaan. Wie kent jouw zwakke plek immers beter dan je eigen broer of zus? Wij zien ook geregeld dat oud zeer naar boven komt: “Zie je wel, papa vond jou altijd al leuker; daarom heb jij meer aandelen gekregen dan ik.”
 
Ruzies binnen familiebedrijven hebben daardoor de neiging lang voort te slepen, terwijl dat voor de onderneming natuurlijk funest is. Het zijn de zaken die ons nauw aan het hart gaan en die wij, onder meer via een route naar de Ondernemingskamer, zo snel mogelijk proberen op te lossen. Dat is echter niet altijd eenvoudig, mede omdat de ruzie vaak over totaal iets anders gaat dan waar het aan de oppervlakte op lijkt.
 
Pas als dat werkelijke probleem op tafel ligt, kunnen wij samen met de ondernemer naar een goede oplossing toewerken. Negen van de tien keer gaat het namelijk helemaal niet over de hoogte van dat dividend of de managementvergoeding van de broer. Waarover dan wel? Over (niet) gezien en gehoord worden door je eigen familie. Slaag je er als familiebedrijf dus in om elk familielid te zien en te horen, dan ligt de wereld volgens mij aan jouw voeten!
 
Carlijn Tjoa
advocaat-partner bij Finch Dispute Resolution Utrecht
carlijntjoa@finch.nl
06-20923258
 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement