Column Laura Kiebert: stagiair of toch werknemer?

Magazines | Utrecht Business Nr 6 - 2013 | Lees volledige uitgave online

Stagiair of toch werknemer?

In de huidige arbeidsmarkt komt het regelmatig voor dat werkgevers te maken hebben met stagiairs die een stage lopen buiten het kader van een opleiding. Te denken valt aan een afgestudeerde die een aantal maanden stage loopt om de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Hoewel de werkzaamheden die de stagiair verricht vaak productief zijn en vergelijkbaar met die van werknemers, wordt in de meeste gevallen maar een geringe stagevergoeding betaald. Een dergelijke situatie roept dan ook regelmatig vragen op naar de rechtspositie van de stagiair. Naar aanleiding van het artikel ‘Onbetaalde stage mag?’ (Spits, 25 september 2013) zijn over dit onderwerp recentelijk Kamervragen gesteld.

Stages zijn niet wettelijk geregeld. Een stagevergoeding is dan ook niet aan het wettelijk minimumloon gebonden en een stagiair hoeft niet per definitie een opleiding te volgen bij een onderwijsinstelling. Wel kan de toepasselijke CAO bepalingen over stagiairs en stagevergoedingen bevatten. Verder zijn diverse regels op het gebied van arbeidsomstandigheden van toepassing op stagiairs. Als een stageovereenkomst wordt gesloten, is de werkelijke aard van de overeenkomst afhankelijk van de concrete omstandigheden en van de regeling die de stagiair met de stagegever heeft afgesproken.

Bij de kwalificatie van een overeenkomst komt het volgens vaste rechtspraak niet aan op hoe partijen de overeenkomst hebben genoemd, maar vooral op de partijbedoeling en de wijze waarop feitelijk aan de overeenkomst uitvoering is gegeven. Hoewel een overeenkomst de naam van stageovereenkomst heeft en het leerelement aanwezig is, kan dus toch sprake zijn van een arbeidsovereenkomst als aan alle voorwaarden voor een arbeidsovereenkomst is voldaan. Dat is het geval wanneer de stagiair in overwegende mate productieve arbeid verricht, daar substantieel loon voor ontvangt en een gezagsverhouding bestaat. Dit is opnieuw door de Hoge Raad bevestigd in haar arrest van

3 mei 2013 (LJN: BY8742). Als sprake blijkt te zijn van een arbeidsovereenkomst, geniet de stagiair de bescherming van het arbeidsrecht en wordt de werkgever geconfronteerd met premieverplichtingen en een mogelijke boete van de Inspectie SZW.

Om het risico te beperken dat sprake is van een arbeidsovereenkomst, dienen de activiteiten van de stagiair hoofdzakelijk te zijn gericht op het – onder begeleiding – uitbreiden van eigen kennis. Het werk van de stagiair zal zich meer moeten richten op persoonlijke leerdoelen dan op bedrijfsdoelen. De leerdoelen moeten concreet zijn benoemd en de stage zal tussentijds en aan het eind moeten worden geëvalueerd. Het zal dan inzichtelijk moeten worden gemaakt of de stagiair de leerdoelen heeft bereikt. Verder dient de plek van de stagiair normaal gesproken niet door een werknemer te worden bezet. Indien de stagiair geen beloning of slechts een onkostenvergoeding ontvangt, ontbreekt het element loon en zal in beginsel om die reden geen arbeidsovereenkomst kunnen ontstaan. n

mr Laura Kiebert
Van Benthem & Keulen Advocaten & Notariaat
laurakiebert@vbk.nl

column

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement