Utrecht Internationa(a)l? in uitstekende handen

Magazines | Utrecht Business Nr 6 - 2013 | Lees volledige uitgave online

In uitstekende handen

Taskforce Utrecht Internationa(a)l? is op volle stoom. De afgelopen maanden hebben wij u laten zien dat vele Utrechtse partijen zich nauw verbonden voelen met het versterken van het internationale imago van Utrecht. Namens de Taskforce heb ik u geïnformeerd over verschillende activiteiten ter bevordering van het internationale karakter en de succesvolle voortgang daarvan. Maar er is nog veel te doen. Daarbij is het goed te weten waar wij onze pijlen het beste op kunnen richten.

Onlangs deed de Kamer van Koophandel samen met diverse partijen onderzoek naar de internationale concurrentiekracht van de provincie Utrecht en de mogelijkheden om de acquisitie van internationale bedrijven te versterken. Daaruit blijkt dat de focus moet liggen op internationale bedrijven in ICT, life sciences, duurzaamheidseconomie, logistiek en de gamingsector. Vooral in specifieke niches is er een kans om de Utrechtse positie te versterken. Ook het behoud van de al aanwezige buitenlandse bedrijven in de regio vraagt veel aandacht. Het ecosysteem van voorzieningen (zoals een internationale school en expatvoorzieningen) moet op een voldoende hoog peil blijven. De Economic Board Utrecht heeft in het kader van de internationaliseringsagenda diverse activiteiten opgepakt.

Als KvK Midden-Nederland zijn wij trots op alle medewerking die wij binnen de Taskforce hebben ervaren. De regio is goed in staat veel in beweging te zetten. Zoals bij velen bekend, zal KvK Midden-Nederland per 1 januari 2014 opgaan in een nieuwe landelijke Kamer van Koophandel. Om dichtbij de regio te blijven, is het daarom van belang het stokje over te dragen aan een andere regionale speler. Het zal geen verrassing zijn dat de Economic Board Utrecht deze rol op zich gaat nemen.

‘Utrecht kan zich niet onttrekken aan de internationalisering van onze samenleving en onze economie,’ zegt Richard Kraan van de Economic Board Utrecht. ‘Internationalisering betreft niet alleen handel en dienstverlening met en in het buitenland. Het is vooral ook: Welke reputatie en imago heeft Utrecht in het buitenland? Hoe aantrekkelijk is ons vestigingsklimaat voor buitenlandse bedrijven? Hoe kunnen wij buitenlandse investeringsgelden naar onze regio trekken, hoe kunnen wij talenten behouden en nieuwe talenten aan onze regio binden? Internationalisering kan alleen bereikt worden door samenwerking van gemeente, bedrijven en instellingen, marketingorganisaties, horeca en cultuurorganisaties. Samen moeten we de structuur en het ecosysteem van de regio versterken met een duidelijk en overtuigend internationaal imago en reputatie. Taskforce Utrecht Inter-nationa(a)l? heeft de belangrijke rol om de internationale ambities van de regio kracht bij te zetten. Dit heeft zij gedaan door een aantal concrete projecten op te pakken die bijdragen aan het versterken van de structuur en het ecosysteem in de regio. Van internationale gastvrijheid tot een gemeenschappelijk reserveringssysteem voor hotels. Ik vind het een eer daar samen met de vele collega’s een bijdrage aan te leveren. En dank aan de Kamer van Koophandel voor het mogelijk maken van de Taskforce als platform. Wij zullen de werkzaamheden met evenveel kracht en enthousiasme voortzetten,’ aldus Kraan.

Persoonlijk ben ik trots op de activiteiten van alle deelnemers van de Taskforce Utrecht Internationa(a)l? Het heeft mij heel veel voldoening gegeven om te zien dat door krachtige samenwerking mooie resultaten zijn behaald. Dat we een sterke fundering hebben gelegd voor vervolgactiviteiten. En dat alles is bij de Economic Board Utrecht in uitstekende handen. n

Liesbeth Karsten,
algemeen directeur
Kamer van Koophandel Midden-Nederland

KVK NIEUWS

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement