Wat wil het bedrijfsleven van Provinciale Staten?

Magazines | Utrecht Business Nr 5 - 2014 | Lees volledige uitgave online

Verkiezingen op 18 maart 2015

Wat wil het bedrijfsleven

van Provinciale Staten?

Provincies zijn ook belangrijk als aanbesteder. Jaarlijks kopen ze voor honderden miljoenen producten, diensten en werken in bij het bedrijfsleven, bijvoorbeeld voor de aanleg en het onderhoud van wegen of bruggen.

Prioriteiten

Op 18 maart 2015 vinden verkiezingen plaats voor de Provinciale Staten. Waar staan politieke partijen voor, wat staat er in hun verkiezingsprogramma’s? VNO-NCW Utrecht brengt samen met MKB Midden/Utrecht en andere organisaties tien prioriteiten onder de aandacht van de provinciale politici. Deze onderwerpen zijn cruciaal voor de stimulering van de regionale economie. VNO-NCW rekent erop dat deze punten bijdragen aan een weloverwogen paragraaf over economie in de verkiezingsprogramma’s.

Tienpuntenplan

Het tienpuntenplan bedrijfsleven provincie Utrecht in het kort:

1. Onder het motto: ‘Sterker maken wat al sterk is’ dient de provincie in te zetten op de pijlers van de werkgelegenheid van de provinciale economie, namelijk de clusters Bouw, Transport & Logistiek en Zakelijke en Financiële dienstverlening. Zij vormen meer dan 60% van alle bedrijven.

2. Zet in op een realistisch, vraaggestuurd programma voor nieuwe bedrijventerreinen en kantoor- en winkellocaties en koppel dit aan een haalbaar herstructureringsprogramma.

3. Creëer letterlijk ruimte voor startende en kleine mkb-bedrijven.

4. Bestendig de landbouw als drager van het landelijke gebied.

5. Aanbestedingsbeleid: wij vragen van de provincie een inkoopbeleid en aanbestedingsbeleid waarbij nadrukkelijk rekening wordt gehouden met het regionale mkb. Zij verdienen een eerlijke kans om mee te dingen naar opdrachten van de provincie.

6. Wij verwachten van de provincie dat zij erop toeziet dat industriële bedrijven voldoende ruimte hebben om zich te vestigen en uit te breiden (met name categorie 3 bedrijven).

7. Pak de regisseursrol om te komen tot een betere mix van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, door gerichte dialoog met opleidingsinstituten en bedrijfsleven zodat onderwijsvernieuwing (vorm en inhoud) vraaggestuurd kan plaatsvinden.

8. Zet voldoende middelen in voor verbetering van de bereikbaarheid (auto en ov) en benutting van multimodale knooppunten voor goederenvervoer (onder andere Ring Utrecht, verbreding van de A27, verbeteren van de aansluiting A1/A30 en de brug bij Rhenen).

9. Duurzaamheid dient gekoppeld te worden aan innovatie en kostenbesparingen.

10. Minder regels en bureaucratie. n

De provincies zijn een belangrijke speler voor het bedrijfsleven, meer dan vaak wordt beseft. Het werk van de provincie is niet zo zichtbaar en tastbaar als dat van het Rijk of een gemeente. Provincies zijn echter van groot belang voor de samenhang in de regio. Zij zorgen voor een afgewogen balans tussen steden, landelijk gebied en gemeenten. Daarnaast zijn zij vergunningverlener en hebben invloed op bestemmingsplannen.

VNO-NCW NIEUWS

Foto: beeldbank.rws.nl/Rijkswaterstaat/Joop van Houdt

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement