Participatiewet goed voor het midden- en kleinbedrijf?

Magazines | Utrecht Business Nr 4 - 2015 | Lees volledige uitgave online

Al vele jaren worden werknemers vanuit de bijstand, de sociale werkvoorziening, de Wajong (Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten) en de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) begeleid naar zoveel mogelijk reguliere arbeid. Daar zijn de betrokken medewerkers van gemeenten, sociale werkvoorziening en UWV redelijk succesvol in. Velen zijn geholpen naar regulier werk, al dan niet voorzien van begeleiding en/of al dan niet voorzien van een ‘participatiebudget’ of een andere vorm van loonkostensubsidie.

Participatiewet goed voor het midden- en kleinbedrijf?

Sociaal akkoord 2013

De regering heeft in 2013 een afspraak gemaakt met MKB Nederland en VNO-NCW om 100.000 nieuwe arbeidsplaatsen te creëren voor werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze afspraak gaat gepaard aan een grootschalige wijziging van de regelgeving voor mensen in de bijstand (Participatiewet), jong gehandicapten, WIA en werknemers in de sociale werkvoorziening.

Wat is het belang voor het MKB van al deze wetgeving?

Tot 1 januari 2015 zochten medewerkers van UWV, sociale werkvoorziening en gemeenten contact met het mkb ter motivering van het te werk stellen van hun cliënten. Ondersteund met de volgende argumenten:

• Oudere medewerkers met veel (levens-)ervaring moeten de kans krijgen vanuit een uitkering hun kennis en ervaring in te zetten voor jongeren.

• Medewerkers uit de sociale werkvoorziening werken met begeleiding bij reguliere (mkb-) bedrijven, al dan niet voorzien van een loonkostensubsidie, en leveren een belangrijke economische bijdrage.

Met de invoering van de Participatiewet op 1 januari 2015 is de vrijwillige betrokkenheid van het mkb een verplichting geworden.

Van drang naar dwang: quotumplicht

De minister van sociale zaken en werkgelegenheid verplicht werkgevers en dus ook het mkb om vanaf 1 januari 2015 een bepaald percentage werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Bij het niet nakomen van de verplichting volgt een boete. Dat is geregeld in de z.g. ‘Quotumwet’. Deze wet treedt in werking als de werkgevers de afspraken uit 2013 niet nakomen. Mkb-bedrijven met 25 of minder medewerkers hoeven niet aan de quotumverplichting te voldoen.

Dat de regering heeft besloten druk te gaan zetten, heeft niet zozeer te maken met het feit dat gemeenten, sociale werkvoorziening en UWV en werkgevers niet genoeg doen. Maar veel meer met het politieke idee dat teveel mensen aan de kant staan die kunnen werken. ‘Meedoen’ is het idee en de wens van de regering en Staten Generaal.

Tips over loonkostensubsidie

Loonkostensubsidie is niet aan een bepaalde termijn gebonden. In principe kan loonkostensubsidie doorlopen tot aan de AOW-gerechtigde leeftijd.

Een loonkostensubsidie is een schuld aan de subsidieverlenende instantie. Die schuld houdt op als na verloop van de subsidietermijn een verzoek door u is gedaan om vaststelling van de subsidie, en u de bevestiging binnen heeft. Volg de routing die u door de subsidieverlenende instantie wordt aangereikt, zodat u niet in de (administratieve en fiscale) problemen komt.

Denk bij een vacature aan de arbeidsgehandicapten!

Als u als mkb-er denkt dat u een plek heeft voor een persoon met een afstand tot

de arbeidsmarkt kunt u in de regio

Utrecht contact op nemen met Locus

(www.locusnetwerk.nl). Wellicht bent u al eens benaderd door een van de accountmanagers van gemeente, UWV of sociale werkvoorziening. U zult verbaasd staan wat er allemaal kan en hoe nauw de samenwerking tussen betrokken partijen is! n

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Verheyden cs advocaten B.V. te Utrecht. Contactgegevens vindt u op onze website

www.verheyden.nl.

Mr. Jan Verheyden

Advocaat

CASE

‘Meedoen’ is het

idee en de wens

van de regering en

Staten Generaal

Foto Mariske Krijgsman – PicTwist

Loonkostensubsidie is niet aan een bepaalde termijn gebonden. In principe kan loonkosten-subsidie doorlopen tot aan de AOW-

gerechtigde leeftijd.

Meer mensen aan het werk

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement