De Leeuw Communicatie & Organisatie: dubbele denkkracht bij complexe projecten

Magazines | Utrecht Business Nr 6 - 2016 | Lees volledige uitgave online

De Leeuw Communicatie & Organisatie Dubbele denkkracht bij complexe projecten

Bouw-, infra- en technische projecten worden steeds complexer. Om met succes in deze sectoren te opereren, moeten bedrijven aantoonbaar oog hebben voor tal van randvoorwaarden. De Leeuw Communicatie & Organisatie ondersteunt hierbij met advies, conceptontwikkeling en projectbegeleiding. "Inzicht in de behoefte van eindgebruikers is de basis voor succesvolle projecten."

Fotografie: MARISKE KRIJGSMAN, PICTWIST

Marjolein de Leeuw begon dertien jaar geleden het bedrijf. "De dynamiek rond de bouwfraude zorgde voor een sterke behoefte aan transparantie en communicatie. Mijn ervaring als journalist en contentspecialist in de bouw-, infra- en technieksector vormde een krachtige basis om hierin te voorzien."

Perfecte match
De Leeuw: "Steeds vaker merkte ik bij projecten hoe belangrijk het is dat medewerkers of eindgebruikers vertrouwen moeten hebben in de boodschap die je als organisatie uitzendt. Door draagvlak wint deze aan draagkracht, anders blijft het maar een loze belofte. Daarmee ráákt communicatie de organisatie: het geeft mensen richting en brengt hen in beweging." Met de komst van Channa van Doorn in 2008 ontstond er een unieke, integrale formule: communicatie en organisatie. Van Doorn: "Mijn achtergrond is organisatiekunde, human resources en veranderingstrajecten. Dit bleek een ideale inhoudelijke aanvulling. Ook qua eigenschappen bleken we een perfecte match. Marjolein is creatief, denkt outside the box. Ik ben gestructureerd en weet abstracte ideeën snel concreet te maken. Onze dubbele denkkracht levert zo meer waarde op dan de som van de delen."

Oog voor complexiteit
Het werk van De Leeuw Communicatie & Organisatie is divers, maar altijd gerelateerd aan het terugbrengen van een project naar de essentie. De Leeuw: "Bouw-, infra- en technische bedrijven zijn vaak primair gericht op praktische, technische oplossingen. Hun klanten echter zijn meestal publieke organisaties of maatschappelijke instellingen, waar complexe zaken als doorlooptijd, veiligheid, duurzaamheid en het beperken van overlast cruciaal zijn." Bedrijven die aantoonbaar aandacht hebben voor deze randvoorwaarden, zijn dan ook succesvoller in de uitvoering van een project en kansrijker bij het verwerven van opdrachten. Van Doorn: "Wij helpen om de behoefte van eindgebruikers te doorgronden en de oplossing daarop af te stemmen. Daarmee wek je als bedrijf vertrouwen, omdat je het probleem van de klant echt snapt. De onderscheidende kenmerken van het bedrijf vormen daarbij altijd de rode draad."

Ook onderwijs en zorg
Klanten van De Leeuw Communicatie & Organisatie zijn vooral werkzaam in bouw, infra en techniek. De Leeuw: "Het gaat om een grote nichemarkt met veel dynamiek. De maatschappij wordt immers mondiger en wil meer waar voor zijn belastinggeld. Dat vertaalt zich naar de werkvloer." Van Doorn: Processen die hier spelen, vertonen dan ook grote overeenkomsten met die in onderwijs en zorg. Ook daar hebben organisaties te maken met complexe projecten van verschillende belangen en veel partijen. Daarom blijkt onze aanpak voor klanten in onderwijs en zorg eveneens van toegevoegde waarde. Door alle randvoorwaarden en belanghebbenden in kaart te brengen en hier met de communicatie rekening mee te houden, neemt de kans op succes van een project aanzienlijk toe."

Structuur geeft rust
Van Doorn en De Leeuw worden graag zo vroeg mogelijk bij een project betrokken. "Dat geeft tijd en ruimte voor een grondige analyse van bijvoorbeeld context, stakeholders en relevante invalshoeken," aldus laatstgenoemde. "Daarbij zijn wij vasthoudend en vragen dóór, net zo lang tot de essentie boven tafel is. Dan wordt ook duidelijk of optimalisatie of innovatie van een project nodig is. We houden daarbij altijd de aansluiting met de omgeving in beeld. Al deze elementen vormen de basis voor een proces of strategie met de juiste boodschap. Onze ervaring is dat zo'n gestructureerde aanpak voor rust zorgt bij onze klanten."

Verbinden en faciliteren
Beide dames adviseren niet alleen, zij voeren plannen ook uit. "Zoals de omgevingscommunicatie bij de aanleg van een nieuwe weg, of een kickoff meeting met het team van een project. Zo'n gezamenlijk startmoment zorgt voor verankering van de collectieve boodschap. Wij fungeren daarbij als smeerolie; we leggen verbindingen aan tussen de leden van het team en faciliteren de samenwerking." Van Doorn en De Leeuw zijn daarbij niet gauw tevreden. "We willen ons blijven verbeteren, leggen de lat steeds hoger. Tegelijkertijd hebben we enorm veel plezier in dit werk. Het geeft energie en dat stralen we ook uit, horen we vaak."

Spannende posters
Bouw en techniek is een echte mannenwereld. "Het kan verfrissend werken als je daar als vrouw in opereert," weet Van Doorn. "Eigenschappen die gemiddeld meer aan vrouwen worden toegeschreven zoals empathisch, communicatief en goed kunnen luisteren, zijn daarmee complementair en dragen bij aan het eindresultaat. Maar als het om humor gaat zijn we one of the guys. En we schrikken echt niet van spannende posters in een bouwkeet."

Grote belangen
De ruimte in Nederland is beperkt. De Leeuw: "De impact van bouwprojecten en nieuwe infrastructuur neemt daardoor steeds meer toe. Het wordt alsmaar ingewikkelder om dergelijke projecten in te passen in de bestaande omgeving. Dit heeft forse consequenties voor onze klanten. Hun succes wordt grotendeels bepaald door het vermogen om met deze complexiteit om te gaan." Daarmee wint de expertise van De Leeuw Communicatie & Organisatie aan belang. "Wij helpen om de toenemende complexiteit te ontrafelen en brengen deze terug tot de essentie. Dat vormt de basis voor een succesvol project." Daarbij zijn de belangen groot. "Vaak betreft het projecten waar miljoenen euro's mee gemoeid zijn. Dus als een bedrijf of instelling met goede communicatie faalkosten weet te beperken, gaat het vaak om forse bedragen. En dat is winst voor de maatschappij."


COMMUNICATIE ALS STURINGSMIDDEL
De unieke, integrale formule van De Leeuw is ontstaan door de P van Personeel & Organisatie te veranderen in de C van Communicatie & Organisatie. Van Doorn: "Communicatie is een sturingsmiddel. Door dit als bedrijf of team integraal, dus in taal, houding en gedrag, toe te passen, stuur je op vertrouwen. Geluid en beeld komen dan overeen." Als dit niet zo is, kom je daar in een een-op-een-situatie nog wel eens mee weg, vult De Leeuw aan. "Maar bij complexe projecten, waar vaak verschillende belangen en veel partijen komen kijken, lig je onder een vergrootglas. Dan moet je extra je best doen om vertrouwen te krijgen én te houden."

MAATSCHAPPELIJK FUNDAMENT
De Leeuw Communicatie & Organisatie werkt onder meer voor aannemers, ingenieursbureaus, architecten, scholen en ziekenhuizen. "Al deze klanten vormen het fundament van onze maatschappij. Ze zorgen ervoor dat we kunnen wonen en werken, ons kunnen verplaatsen en het onderwijs en de zorg geven die nodig is. Daar dragen wij graag onze eigen communicatiestenen aan bij."

Meer informatie: www.dlcom.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement