Opgelet: alleen handhaving van de wet DBA uitgesteld

Magazines | Utrecht Business Nr 6 - 2016 | Lees volledige uitgave online

Opgelet: alleen handhaving van de wet DBA uitgesteld

De wet DBA heeft het afgelopen jaar voor zzp'ers en opdrachtgevers veel veranderd. Sinds 1 mei 2016 is de Verklaring Arbeidsrelatie, beter bekend als de 'VAR', afgeschaft. De 'modelovereenkomsten' zijn daarvoor in de plaats gekomen.

Mr. Lisa Schouten - Van Benthem & Keulen Advocaten & Notariaat - e-mail: lisaschouten@vbk.nl - telefoon: +31 30 259 55 58

De VAR bood zzp'ers en opdrachtgevers zekerheid over de vraag of de opdrachtgever loonheffing moest afdragen over de inkomsten van de zzp'er. De Belastingdienst beoordeelde de overeenkomst die partijen met elkaar waren aangegaan en gaf vervolgens wel of geen VAR af. Met een VAR op zak waren partijen er zeker van dat de Belastingdienst geen (na)heffing zou opleggen. Het kabinet had kritiek op dit systeem, omdat er teveel zzp'ers waren die feitelijk een arbeidsovereenkomst hadden met hun opdrachtgever.

Om het aantal schijnzelfstandigen terug te dringen, heeft het kabinet de wet DBA ingevoerd. Onder deze wet wordt niet meer gewerkt met de VAR, maar met een modelovereenkomst. In een modelovereenkomst wordt afgesproken dat tussen de zzp'er en de opdrachtgever geen sprake is van een arbeidsovereenkomst. Als partijen vervolgens ook handelen zoals in de modelovereenkomst is omschreven, zal er in principe geen sprake zijn van een arbeidsovereenkomst. De Belastingdienst zal dan ook geen reden hebben om achteraf een boete of naheffing op te leggen.

De handhaving van de wet DBA is - vanwege alle kritiek - door het kabinet opgeschort tot 1 januari 2018. Vele media hebben er na dit besluit melding van gemaakt dat de 'inwerkingtreding' van de wet DBA opgeschort zou worden. Dit is niet juist: de wet is reeds in werking getreden en alleen de handhaving zal worden opgeschort. De Belastingdienst zal tot die datum dus geen (na)heffingen en/of boetes opleggen, tenzij sprake is van 'evident kwaadwillenden'. Hiervan is sprake indien de opdrachtgever of opdrachtnemer opzettelijk een schijnconstructie laat ontstaan of laat voortbestaan, terwijl hij weet dat feitelijk sprake is van een arbeidsovereenkomst. Voor die gevallen zal de Belastingdienst wel eerder dan 1 januari 2018 gaan handhaven. In andere gevallen krijgen partijen eerst nog de gelegenheid om hun werkwijze of de overeenkomst aan te passen zonder dat de Belastingdienst een boete of naheffing oplegt.

Het kabinet heeft aangegeven het komende jaar te zullen gebruiken om te onderzoeken of knelpunten in de wet opgelost dienen te worden. Onderzocht zal worden of de criteria 'vrije vervanging' en 'gezagsverhouding' aangepast dienen te worden. Verder zal het kabinet onderzoeken of ook het arbeidsrecht gewijzigd dient te worden door de definitie 'arbeidsovereenkomst' aan te passen aan de huidige tijd. Zelfs wordt overwogen om in een aparte wet op te nemen wat onder het begrip 'ondernemerschap' moet worden verstaan.

Ondanks dat de handhaving van de wet DBA tot 1 januari 2018 is uitgesteld, blijft het voor opdrachtgever en opdrachtnemer verstandig om goede afspraken te maken. Nog altijd is het verstandig om hierbij gebruik te maken van de door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomsten.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement