Het geheim van Montfoort: ruimte voor lokale maakindustrie

Magazines | Utrecht Business Nr 6 - 2016 | Lees volledige uitgave online

Gemeente wil ruimte voor lokale maakindustrie Het geheim van Montfoort

Montfoort is een bijzondere gemeente. De loyaliteit onder ondernemers is groot, net als de bereidheid om te investeren in de lokale samenleving. "Als gemeentebestuur is het genieten als je ervaart wat mogelijk is als iedereen de schouders eronder zet," zegt wethouder Jan Vlaar. "Daarom is ons er alles aan gelegen om de dynamiek binnen Montfoort ruimte te geven."

Voordat hij wethouder in Montfoort werd, hield Jan Vlaar (CDA) zich in verschillende hoedanigheden bezig met de arbeidsmarkt. Eerst voor Arbeidsvoorziening, later bij Start en sinds 2000 als zelfstandig ondernemer met een werving- en selectiebureau. "Van 100% publiek naar 100% privaat," lacht Vlaar, die in 2010 aantrad als wethouder. Op dit moment bestaat zijn portefeuille onder meer uit economische zaken, zorg en financiën.

Natuurlijke verbindingen

Hoe typeert Vlaar de economie in zijn gemeente? "Anderen hebben het wel over het geheim van Montfoort. Daarmee doelen ze op het grote aantal industriële maakbedrijven met veel professionaliteit en vakmanschap. In verschillende combinaties werken zij regelmatig samen voor opdrachtgevers in binnen- en buitenland, tot in China en het Midden-Oosten aan toe. Door deze allianties versterken bedrijven elkaar. Verder zijn veel DGA's in Montfoort geboren en getogen. Ze kennen elkaar soms al uit de schoolbanken. Dat maakt de verbindingen nog natuurlijker."

Om de kwaliteit te waarborgen, is veel aandacht voor de opleiding en werving van technische medewerkers. "Dat uit zich bijvoorbeeld in Woerdens Techniek Talent, een regionaal initiatief dat de instroom van leerlingen in het technisch onderwijs bevordert en zorgt voor betere samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs."

Fundament versterken

De loyaliteit onder Montfoortse bedrijven is groot. "Die komt ook tot uitdrukking in het Ondernemersfonds. De detailhandel heeft het moeilijk, terwijl een gevarieerd winkelaanbod een cruciale voorziening is voor de stad. Daarom hebben industriële ondernemers ermee ingestemd dat een deel van het budget uit het Ondernemersfonds wordt besteed aan versterking van de binnenstad. Ook vindt volgend jaar een pilot plaats met terrassen langs de Hollandse IJssel. Verder hebben we als college een aanzienlijk bedrag gereserveerd om de toegankelijkheid van de binnenstad te verbeteren. Bedrijfsleven en gemeente trekken dus samen op om de aantrekkingskracht en daarmee het economisch fundament van Montfoort te versterken."

Gezonde begroting

Samenwerking tussen overheid, bedrijven en bewoners vindt op tal van gebieden plaats. "Deze gemeente biedt een vruchtbare bodem voor zelfbeheer," aldus de wethouder. "Door partnership met verenigingen kunnen sporthallen met aanzienlijk minder subsidie toe. Ook ons openluchtzwembad draait vrijwel volledig zonder subsidie, onder meer door allerlei verduurzamingsmaatregelen die een aanzienlijke besparing opleveren. Hierbij is gebruik gemaakt van de kennis van lokale ondernemers. Dergelijke voorbeelden laten zien hoe hier de kracht van de samenleving wordt benut. Mede daardoor zijn we er als college in geslaagd tot een begroting te komen met een structureel overschot."

Ook de efficiency door samenwerking met omliggende gemeenten draagt bij aan een gezonde financiële huishouding. "Met IJsselstein is er een ambtelijke samenwerking, in het sociale domein hebben we de handen ineen geslagen met Bodegraven, Oudewater en Woerden." Het bedrijfsleven zou graag zien dat de gemeentelijke samenwerking wordt geïntensiveerd. "Daar liggen zeker kansen," vindt Vlaar. "Zulke processen hebben echter tijd nodig."

Krachtig beroep

Er wordt druk gebouwd op het zuidelijk deel van IJsselveld, het grootste bedrijventerrein van Montfoort. "Net als de buurgemeenten kregen ook wij de mogelijkheid tot uitbreiding. Montfoort is de enige plek waar dat ook daadwerkelijk gebeurt. Succesvolle lokale bedrijven groeien uit hun jasje en hebben meer ruimte nodig. Ook de gunstige ligging van IJsselveld speelt een rol. Het terrein ligt op korte afstand van zowel A12 als A2 die via provinciale wegen vlot en veelal filevrij bereikbaar zijn."

De additioneel uitgeefbare grond ? zo'n 3 hectare ? werd in korte tijd verkocht of in optie gegeven. Uit een gezamenlijk onderzoek van bedrijfsleven en gemeente bleek dat de ruimtebehoefte bij ondernemers aanzienlijk groter is dan de actuele uitbreiding van IJsselveld. Daarom doen beide partijen een krachtig beroep op de provincie Utrecht om aanvullende mogelijkheden op te nemen in de plannen.

Uitbreiding door inbreiding

Het is niet zeker of deze wens ook wordt gehonoreerd. "Ik begrijp dat de provincie terughoudend is met uitbreiding van locaties voor bedrijvigheid. Belangrijke drijfveer daarbij is de kantorenleegstand. Maar die problematiek speelt hier niet; Montfoort heeft amper kantoorruimte. De beoogde uitbreiding is simpelweg nodig om de reeds gevestigde maakindustrie te faciliteren. En is cruciaal voor het behoud van werkgelegenheid. Kunnen lokale bedrijven hier niet uitbreiden dan verhuizen zij noodgedwongen naar elders. Omdat veel werknemers ook in Montfoort wonen, leidt dat onherroepelijk tot extra autoverkeer."

Volgens Vlaar kan het benodigde bedrijfsterrein relatief eenvoudig gecreëerd worden door inbreiding op bestaande gebieden. "Dit is zowel mogelijk aan de noordzijde van IJsselveld als langs de N228 ten oosten van de stad. Een logische plek op korte afstand van knooppunt Oudenrijn waar al de nodige bedrijvigheid is gevestigd. Voorwaarde is wel dat de maximumsnelheid hier omlaag gaat naar 60 km."

Genieten

De wethouder benadrukt het unieke karakter van zijn gemeente. "Inwoners en bedrijven zijn zeer betrokken bij Montfoort. Dit komt tot uitdrukking in de grote mate van zelfbeheer en de bereidheid van ondernemers om te investeren in de lokale samenleving. Als gemeentebestuur is het genieten als je ervaart wat mogelijk is als iedereen de schouders eronder zet. Daarom is ons er alles aan gelegen de dynamiek binnen Montfoort ruimte te geven. Niet alleen op het gebied van bedrijvigheid, ook als het gaat om woningen." Want daar loopt Montfoort eveneens tegen de grenzen van de mogelijkheden aan. "Komt een huis te koop dan wordt het in no time verkocht. De huizenprijzen zijn hoog en voor jongeren is het vrijwel onmogelijk een woning te vinden. Om de overspannen markt enigszins te kalmeren en jonge inwoners de gelegenheid te bieden in Montfoort te blijven, is de bouw van nieuwe woningen zeer welkom."

 

 

 

IMPULS VOOR VERDUURZAMING

Op Bedrijvenpark IJsselveld wordt gewerkt aan een grootschalig zonne-energieproject waaraan twaalf eigenaren met zestien panden deelnemen. Hiermee krijgt de verduurzaming van Montfoort een forse impuls. Er is subsidie verleend voor 3,2 megawatt en die zijn vrijwel volledig aanbesteed. De regeling loopt vijftien jaar, de verwachte terugverdientijd is tien tot twaalf jaar. Bij de subsidietoekenning was het Montfoortse initiatief het grootste collectieve zonne-energieproject in de provincie.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement