Utrecht: kennisstad van Nederland

Magazines | Utrecht Business Nr 6 - 2016 | Lees volledige uitgave online

Utrecht Kennisstad van Nederland

Met diverse innovatieve bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen, onderzoekscentra en de projecten die uit de samenwerkingsverbanden tussen deze spelers voortvloeien, profileert Utrecht zich als de kennisstad van Nederland. Om deze profilering extra kracht bij te zetten, wil de provinciehoofdstad de komende jaren nog meer kennisevenementen aantrekken die aansluiten bij de speerpunten Groen, Gezond en Slim.

Een van de locaties waar kennis en kennisontwikkeling centraal staan, is het Utrecht Science Park. "Partijen zoals de Universiteit Utrecht, het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Hubrecht Instituut voor Developmental Biology en Stem Cell Research zijn belangrijke aanjagers voor research", vertelt Hans Sittrop, manager bij Utrecht Convention Bureau. "Deze partijen ontwikkelen samen met bedrijven en onderzoeksinstellingen zoals TNO, Deltares, Danone Research, SRON en RIVM oplossingen op het gebied van biowetenschappen en gezondheid, duurzaamheid (energie, water, mobiliteit en bouw) en slimme toepassingen zoals gaming. De resultaten van deze ontwikkelingen maken dat Utrecht steeds vaker wordt gekozen als bestemming voor congressen die zich op deze onderwerpen richten. Afgelopen voorjaar organiseerde bijvoorbeeld het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities (HU University of Applied Sciences Utrecht) samen met zes Nederlandse Universities of Applied Sciences en het Utrecht Sustainability Institute (USI) de 'international conference Sustainable Built Environment 2016: TRANSITION ZERO -SBE16. In het najaar mochten we het jaarlijkse International Society of Exposure Science (ISES) congres verwelkomen, dat zich richt op exposure and environmental health sciences. Dit soort mooie evenementen zet het Utrecht Science Park op de kaart, en versterkt daarmee de profilering van Utrecht als kennisstad."

Stadsontwikkelingen
De inhoudelijke kant is dus goed vertegenwoordigd. Maar om een congres goed te kunnen hosten, moet de stad zelf natuurlijk ook wat te bieden hebben. In Utrecht zijn een heleboel ontwikkelingen gaande. Denk aan de metamorfose van het stationsgebied en de vernieuwing van het overdekte winkelcentrum Hoog Catherijne, dat het station met de binnenstad verbindt. Het Jaarbeursplein, waar ook de grootste beurs- en congreslocatie van Utrecht is gevestigd, wordt als evenementenplein ingericht. Ook worden er het nieuwe stadskantoor, een megabioscoop en een WTC met kleinschalige kantoren, winkels en horecagelegenheden gecreëerd. Doordat er een natuurlijkere verbinding met de multiculturele wijk Lombok met diverse barretjes, restaurantjes en buurtwinkels ontstaat, zal dit voor veel levendigheid gaan zorgen. Met de komst van terrassen, fiets- en wandelpaden rondom het stationsgebied wordt dit een nieuwe hotspot.

Volgens Sittrop is dit een mooie aanvulling op de faciliteiten die de prachtige middeleeuwse binnenstad biedt. "Hier vind je in een relatief klein gebied bezienswaardigheden zoals de Domtoren, grachten, werfkelders en musea zoals het nieuwe Nijntje museum dat ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van dit bekende figuurtje is geopend. Samen met de vele fraaie locaties, hotels, winkels, barretjes en horecagelegenheden kun je je prima in Utrecht vermaken. Bovendien komen er binnen 5 tot 10 jaar nog ruim 750 hotelkamers bij. Sinds kort werkt Utrecht ook nauwer samen met partijen op de Utrechtse Heuvelrug." De vele kastelen, forten, landgoederen en natuurgebieden zijn zeker de moeite waard om bijvoorbeeld met de fiets te verkennen. Daarnaast heeft Amersfoort prachtige monumenten zoals de Koppelpoort, terwijl het voormalige vissersdorp Spakenburg aan de Zuiderzee zeker niet onderdoet voor Volendam. En natuurlijk zijn ook hier diverse locaties te vinden die zeer geschikt zijn voor zakelijke bijeenkomsten.

Veel kansen
Sittrop ziet de komende jaren het aantal associatiecongressen dat in en om Utrecht plaatsvindt graag groeien. Hiervoor stelt de Economic Board Utrecht (EBU) een stimuleringsfonds van 1,3 miljoen euro ter beschikking voor organisatoren die internationale kennisevenementen in de provincie laten plaatsvinden, en die aansluiten op de speerpunten Groen, Gezond en Slim. "Volgens de EU is de regio Utrecht de meest competitieve regio van Europa. Juist door de organisatie van internationale kennisevenementen te ondersteunen, kunnen we de Utrechtse kennis etaleren, netwerken ontsluiten en Utrecht promoten onder relevante doelgroepen." Ter ondersteuning is business researcher Liza Verkroost aangetrokken die samen met onder andere Sittrop en accountmanager Monique André de la Porte onderzoek doet naar nieuwe potentiële congressen voor Utrecht. Zelf heeft Sittrop de nodige ervaring wat betreft het organiseren van kennisevenementen. Hij schat dan ook in dat de groei-ambitie van Utrecht als congresstad zeker te realiseren is. "Utrecht is echt een verborgen parel waar heel veel kansen liggen. Door de samenwerking tussen de verschillende partners verder te optimaliseren, kunnen we samen nog meer bereiken. Want wil je Utrecht en omgeving als kennisstad, en daarmee als congresstad profileren, dan is het heel belangrijk dat je samen laat zien dat Utrecht alle ingrediënten heeft om een congres te laten slagen."

Utrecht Convention Bureau
Organisatoren die een kennisevenement in en om Utrecht willen organiseren, kunnen rekenen op de assistentie van Utrecht Convention Bureau, dat kosteloos, onafhankelijk en deskundig advies biedt over de congres- en informele programmamogelijkheden in Utrecht en onder andere een bidfonds ter beschikking stelt. Ook initiatieven zoals Hotel Service Utrecht, een kosteloze online reserveringsdienst waarop congres- en evenementdeelnemers eenvoudig en veilig hun hotelkamer kunnen reserveren en betalen, maken het organiseren van internationale bijeenkomsten makkelijk. Bovendien is Utrecht vanaf Schiphol binnen een half uur per trein en auto te bereiken en is de regio prijstechnisch zeer gunstig.

www.utrechtconventionbureau.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement