KeenDelivery: “Vanuit oerlogistiek bedrijf naar sexy online platform”

Magazines | Utrecht Business Nr 1 - 2017 | Lees volledige uitgave online

Jettie van Mourik, oprichter van innovatief verzendplatform KeenDelivery: "Vanuit oerlogistiek bedrijf naar sexy online platform"

Je zonder afleiding focussen op wat écht belangrijk is, ruimte creëren voor ontplooiing van je talenten, een flexibele houding, een groot incasseringsvermogen, passie en lef. Die eigenschappen typeren niet alleen Jettie van Mourik, maar ook haar innovatieve bedrijf KeenDelivery, een verzendplatform dat in vier jaar tijd uit het niets als een komeet omhoogschoot.

Geef het iemand te doen: kwalitatief de volle aandacht schenken aan zowel je eigen gezin als je eigen bedrijf. In die volgorde, wat Jettie van Mourik betreft. 'Kwalitatief', daar ligt precies de sleutel. "Soms leid ik het leven van drie mensen tegelijk, als moeder van vijf kinderen en ondernemer, maar weet je: ik krijg er zoveel energie van. Energie maak je zelf, met passie, lef en de drive om het maximale te halen uit wat je werkelijk belangrijk vindt. Ik heb geleerd heel selectief te zijn in wat ik mezelf aantrek. Het laat mij koud of ik voldoe aan een bepaalde status of een gewenst plaatje. Je moet over een bepaald incasseringsvermogen beschikken om je doel te bereiken, je focussen en je niet laten afleiden." Daarmee verklaart Van Mourik in een notendop de eigenschappen die haar succesvol maken en die haar onderneming al twee keer de winnende positie bij de FD Gazellen Awards brachten, in 2015 en 2016. Ze noemt echter nog een andere, onontbeerlijke factor: "De ruimte die mijn omgeving, speciaal mijn man me gaf om te gaan ondernemen en de wijze waarop hij mij daarin aanmoedigde." Een 'dubbelrol' als deze vraagt om flexibiliteit, die deze gedreven vrouw niet alleen zelf benut, maar ook aan haar medewerkers geeft. "Ik geloof in loyaliteit over en weer. Mensen functioneren optimaal vanuit een juiste balans tussen werk en privé. Van mezelf durf ik hardop te zeggen dat ik die gevonden heb."

Even slikken

KeenDelivery. De naam moet zich nog verspreiden, want tot enkele maanden geleden ging het in 2013 opgerichte bedrijf als 'Jet Verzendt' door het leven. Jettie moest best even slikken toen de marketing manager tijdens diens sollicitatie ongevraagd een presentatie hield en daarin een naamsverandering adviseerde, maar besefte dat dit aansluit bij de wens tot verder innoveren en internationaliseren. Om in kaart te brengen wat deze bliksemsnel groeiende onderneming precies doet en inhoudt, haalt de oprichtster er de oorsprong bij. "Binnen het logistiek bedrijf van mijn man, Van Mourik Transport, kwam naar voren dat veel klanten het verzendproces lastig vonden. Het riep veel vragen en onduidelijkheden op en vormde eigenlijk een groot grijs gebied. Dat zette mij aan het denken over het opzetten van een logistiek systeem dat zich uiteindelijk heeft ontwikkeld tot wat het nu is: een multi-carrier-platform. Simpel gezegd komt het erop neer dat je via ons gratis online platform een maximaal aantal verzendopties voorgeschoteld krijgt. Afhankelijk wat je wilt versturen en waarheen, kun je kiezen uit vervoerders als DHL, DPD, PostNL, TNT etcetera."

Slagingskans

Vier jaar na de start gaan via KeenDelivery jaarlijks een miljoen pakketten de hele wereld over, waarbij e-commerce de stuwende business vormt. "Onze belangrijkste toegevoegde waarde zit in het feit dat wij het de klant zo makkelijk mogelijk maken, bijvoorbeeld door software te leveren waarmee webshops de kopers van hun producten verschillende bezorgopties kunnen aanbieden. Denk aan 'same day delivery' en een aantal goedkopere alternatieven. Door samen te werken met een verscheidenheid aan vervoerders en de klant de keuze te geven om de optie te selecteren die het best bij zijn behoeften past, maximaliseren wij de slagingskans van een directe succesvolle bezorging op het juiste adres. Niemand vindt het handig wanneer een pakket bij de buren belandt of teruggestuurd wordt. Het gaat om de last mile. Voorheen vormden in deze business de vervoerders de bepalende factor, nu draait alles om de eindgebruiker, om de ontvanger van het pakket en daarmee ook om de relatie met de verzender. Door de volumes die wij draaien liggen de kosten laag en hebben we korte lijnen bij de vervoerders, wat ons in staat stelt om snel uit te zoeken welke partij de klantbehoefte het meest optimaal vervult."

CO2-neutrale levering

E-commerce vraagt volgens Jettie steeds om nieuwe, innovatieve oplossingen en om faciliterende technologie. "Vanuit een oerlogistiek bedrijf zijn wij uitgestegen tot een sexy online platform." Om aan de bal te blijven ontwikkelt KeenDelivery, dat momenteel alleen al 1200 webshops tot haar klantenkring rekent, de benodigde software in eigen huis. "Ons personeelsbestand van veertig medewerkers - vorig jaar nog twaalf - bestaat voor éénderde uit sales-mensen, voor éénderde uit IT-developers en de overige functies bepalen de rest. We maken speciale plug-ins voor webshops waarmee zij de klant heel specifieke opties kunnen geven, zoals de genoemde 'same day delivery'. Innovaties als een CO2-neutrale levering en op termijn bezorging op basis van gps-coördinaten halen de toekomst naar voren. Dat laatste betekent dat degene die het aflevert aan de hand van de mobiele telefoon traceert waar de ontvanger zich op dat moment bevindt. Wel zo prettig en veilig wanneer iemand een waardevol artikel als een iPad heeft besteld. Wij kijken voortdurend vooruit. Zo zal over een jaar of vijftien tachtig procent van de verzendingen niet meer via traditioneel vervoer plaatsvinden, maar via onder meer onbemande voertuigen en drones. Het totale volume binnen de pakketbezorging verdubbelt in 2020 ten opzichte van nu, wat een grote druk op de netwerken en het milieu geeft, in combinatie met toenemende eisen bij de eindgebruikers. Daarop moeten wij anticiperen. Het denkwerk houdt bij mij nooit op!"

www.keendelivery.com

"Onze belangrijkste toegevoegde waarde zit in het feit dat wij het de klant zo makkelijk mogelijk maken."

Business Flitsen

Oskam Groep gestart met het grootste zonnepanelen- project in Utrecht

De Oskam Groep uit Utrecht is gestart met de installatie van het grootste zonnepanelenproject in Utrecht tot nu toe. Na realisatie van het project zal De Oskam Groep volledig kunnen voorzien in de eigen stroomvoorziening. In totaal zullen er 6.500 zonnepanelen worden geplaatst, die in totaal goed zijn voor een opbrengst van 1,7 Megawatt aan zonne-energie. De Oskam Groep zal hiermee ook een substantiële bijdrage gaan leveren aan de ambitie van de Gemeente Utrecht om 10% van de daken tegen 2020 te voorzien van zonnepanelen. Op dit moment is in de stad voor ongeveer 15 Megawatt geïnstalleerd. Met dit project komt hier in één keer meer dan 10% bij. Jos van Rooijen van Oskam: "We zijn zeer trots op dit resultaat. Het past helemaal bij de kernwaarden en duurzame ambities van De Oskam Groep." De Oskam Groep realiseert dit project in samenwerking met DenG Solar te Soesterberg realiseren. Achter de schermen is samen het afgelopen jaar hard gewerkt om de SDE+ subsidie toegekend te krijgen, en met succes. In december ontving De Oskam Groep de positieve bevestiging dat de SDE+ subsidie werd toegekend. Deze subsidie van het Rijk, mogelijk gemaakt door minister Kamp, is bedoeld om bedrijven en (non profit) instellingen te stimuleren om hernieuwbare energie te produceren. DenG Solar is een van de samenwerkingspartners van het Energiecollectief ECLW, waarvan De Oskam Groep lid is. ECLW ondersteunt ondernemers op o.a. Lage Weide bij het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. Omdat er veel zware industrie aanwezig is op Lage Weide en er relatief veel vierkante meters dak beschikbaar zijn, werd al enige jaren geleden met betrokken instanties gekeken naar mogelijkheden om duurzame energie in Utrecht op te wekken en meer te gaan voorzien in de eigen stroomvoorziening. Met de realisatie van de 6.500 zonnepanelen draagt De Oskam Groep bij aan de verduurzamingsdoelstelling van het bedrijventerrein Lage Weide, om samen met de gemeente Utrecht, te komen tot een CO2-reductie van 30% in 2020.

familiebedrijven fusies & overames
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement