Utrecht Circulair: kansen voor bedrijven

Magazines | Utrecht Business Nr 2 - 2017 | Lees volledige uitgave online

kansen voor bedrijven

We zijn het gesprek aangegaan over de kennis- en investeringsagenda aan de hand van een aantal thema's, zoals bouw en demontage en biobased economy, afvalvrije gebieden en kantoren. Hiermee willen we vanuit de provincie Utrecht inbreng leveren in het Nationale Grondstoffenakkoord, maar ook bestaande initiatieven versnellen en opschalen, bijvoorbeeld door haalbare businesscases te ontwikkelen.

Aanleiding

Om de Nederlandse economie in 2050 volledig te laten draaien op herbruikbare grondstoffen is op 24 januari van dit jaar door 200 partijen het Nationaal Grondstoffenakkoord ondertekend. Het Nederlandse bedrijfsleven werd vertegenwoordigd door Hans de Boer (VNO-NCW) en Michaël van Straalen (MKB-Nederland). De ondertekenaars spreken de gezamenlijke ambitie uit een circulaire economie te realiseren, waarbij zij naar vermogen zullen bijdragen aan het streven van het Rijk om het gebruik van primaire grondstoffen (mineraal, fossiel, metalen) te verminderen. Bovengenoemde ambitie zal nader uitgewerkt worden in een aantal transitieagenda's met daarin een actieagenda, een kennisagenda, een sociale agenda en een investeringsagenda. VNO-NCW Midden en MKB-Midden hebben samen met de Alliantie Cirkelregio Utrecht de mogelijkheden verkend om een programma 'UTRECHT CIRCULAIR' voor bedrijven in de provincie Utrecht te ontwikkelen.

Circulaire koploper

Provincie Utrecht heeft stevige ambities en wil in Den Haag de regionale invulling van de nationale agenda's over het voetlicht brengen. Als opmaat hebben op 31 maart 2017 maar liefst zeventig partijen in het provinciehuis Utrecht gesproken over circulaire thema's die voor provincie Utrecht van groot belang zijn. Onder deskundige leiding van Petra Boom zijn projecten, initiatieven en ideeën geïnventariseerd. Vervolgens zijn de initiatieven met de grootste impact voor de provincie Utrecht in stemming gebracht. Items die hoog scoren zijn: circulair inkopen door overheden, een regionaal investment fund voor circulaire economie, grondstoffenpaspoort en de ontwikkeling van reshoring activiteiten. De gezamenlijke ambitie van de organiserende partijen is om de provincie Utrecht koploper te maken in de circulaire economie!

Contact en informatie:

Bram Harmsma, regiomanager

VNO-NCW provincie Utrecht

www.vno-ncwmidden.nl en

www.mkbmidden.nl

Er is een forse omslag nodig in de manier waarop we met grondstoffen en afval omgaan. Daarom hebben VNO-NCW provincie Utrecht, MKB-Nederland Midden en de Alliantie Cirkelregio Utrecht op 31 maart 2017 de bijeenkomst 'Utrecht CIRCULAIR' georganiseerd.

Utrecht Circulair

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement