Nieuws

26-04-2017 12:28

Nationale aanpak voor verovering groeimarkten

De Dutch Trade & Investment Board (DTIB) vroeg een stuurgroep onder voorzitterschap van Chris Buijink advies over stimulering van de Nederlandse export. Dit leidde tot het rapport “Team Nederland: samen sterker in de wereld” dat 26 april is overhandigd aan de ministers Ploumen, Kamp en de voorzitter van de DTIB, Thecla Bodewes.

Overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen kunnen door intensivering van de samenwerking meer marktaandeel veroveren op nieuwe groeimarkten in bijvoorbeeld Azië en Zuid-Amerika, aldus het rapport. Eén merkstrategie voor Nederland, het verbeteren van de exportfinanciering voor het mkb en een slimmere organisatie van de handelsbevordering kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren.

“Voor banen en welvaart op lange termijn moeten we buiten Europa meer marktaandeel veroveren én daarnaast meer kennisintensieve bedrijven aan ons land weten te binden,” zegt Chris Buijink (voorzitter Nederlandse Vereniging van Banken). “Dat vraagt om een nationale aanpak waarbij bedrijven, kennisinstellingen, overheden en mainports nauwer samenwerken. Alleen dan worden we een magneet voor kennisintensieve bedrijven én een springplank naar de rest van de wereld.”

Met de in het rapport opgenomen maatregelen moet Nederland in 2030 40% van het nationaal inkomen in het buitenland kunnen verdienen. Nu is dat zo’n 32%.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement