Artikel

16-05-2023 13:55

3e editie podcast "U heeft verbinding"

De 3e editie van de podcast “U heeft verbinding” met verhalen over het voormalige postkantoor op het Neude in Utrecht is uit! Geniet zelf van de podcast en laat zoveel mogelijk bewoners in Utrecht en bezoekers aan Utrecht en Post Utrecht luisteren naar de bijzondere nog niet eerder vertelde verhalen.

3e aflevering - Bellen met mama, pistolen tegen de vijand

De automatisering rukt op: vanaf 1962 kan iedereen in Nederland zonder tussenkomst van telefoniste Joke binnen Nederland bellen. Maar bellen naar het buitenland is een heel ander verhaal. Mustafa Karakose, die als gastarbeider in Utrecht werkte, moest vaak urenlang op het postkantoor wachten voordat er verbinding was gelegd met zijn moeder in Turkije. ‘Wanneer kom je terug?’ vroeg zij. Maar Mustafa had het wel naar zijn zin in Utrecht. Naarmate het aantal verbindingen toenam, werd het gebouw op de Neude steeds aantrekkelijker als doelwit tijdens de Koude Oorlog. Jan Spelt, destijds hoofd beveiliging, vertelt hoe hij PTT-medewerkers voorbereidde om het gebouw te verdedigen. Over schietwedstrijden, gummiknuppels en atoomkelders.

‘Ik verbind u door’ is een podcast over Post Utrecht en is een initiatief van ontwikkelaar MRP. De podcast is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht en de eigenaar van Post Utrecht. Met dank aan de ondersteuning van de Bibliotheek Utrecht en Rijnboutt Architecten. Gemaakt door Aldus’ producties. Research, tekst en eindredactie Catrien Spijkerman, muziek van Bram Kniest, reportages door Marjolein Knol. De rol van Joke wordt vertolkt door Marlies Hamelynck.
 
Veel luisterplezier!

Klik hier om de podcast te beluisteren op Spotify
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement