Nieuws

18-02-2020 09:30

Meer geld voor varkenshouders die willen stoppen

Het is zeer waarschijnlijk dat er meer geld beschikbaar komt voor de varkenshouders die willen stoppen met hun bedrijf. Dit komt doordat er veel varkenshouders zijn die zich hebben opgegeven voor de regeling van de regering. Met deze regeling zullen de boeren die vrijwillig hun bedrijf sluiten gecompenseerd. Minister van de Landbouw Carola Schouten gaf in het tv-programma Jinek aan dat ze ‘het maximale’ wil doen voor deze ondernemers.

Voor deze regeling in het zuiden en oosten van het land hebben zich namelijk meer boeren gemeld dan de verwachting was. Er is inmiddels al 180 miljoen euro uitgetrokken voor de compensaties aan de varkenshouders door de regering, maar de verwachting is dus dat dit bedrag niet genoeg is. Het kabinet voorspelde namelijk dat ze circa 300 varkensboeren met gemiddeld 600 duizend euro zouden compenseren. Inmiddels is het animo zo groot dat deze voorspelling niet meer klopt. Toch wil het kabinet geen enkele boer afwijzen mits hij of zij voldoet aan de criteria, zo zei Schouten tijdens Jinek.

Inmiddels is ook de inschrijving voor de zogenoemde saneringsronde afgelopen. De varkenshouders kunnen zich dus niet inschrijven voor de regeling, wat begon op 25 november 2019. Bij de saneringsronde wil het Nederlands kabinet varkenshouderijen uitkopen die voor een stankoverlast zorgen. Deze plannen waren door de coalitiepartijen al aangekondigd in het regeerakkoord. Destijds was het beschikbare bedrag nog minder, waarna het dus later verruimd is tot 180 miljoen euro. Oorspronkelijk was het doel puur om de stank terug te dringen, maar inmiddels verwacht het kabinet dat de uitkoop tevens helpt om klimaatdoelen te halen en de stikstofproblemen op te lossen. De regering hoopt met de uitkoop dat het aantal varkens in ons land met 7 tot 10 procent teruggedrongen wordt, wat ongeveer een miljoen varkens minder in Nederland zou betekenen.

Geld lenen bij www.leningen.nl zou normaal gesproken dan dus niet meer nodig zijn voor de varkensboeren. Met de compensatie die ze dan krijgen van het Nederlandse kabinet is dit probleem al opgelost, net zoals de eerder genoemde problemen. Een lening oversluiten zal waarschijnlijk dan ook niet meer op het to-do lijstje van de boeren staan. Als jij wel een lening wilt oversluiten dan zijn er diverse factoren waar je rekening mee moet houden.

Zo moet je bijvoorbeeld kijken naar de looptijd van de nieuwe lening. Een korte looptijd zal namelijk altijd voordeliger uitvallen dan een lange looptijd. Dit komt omdat je dan over een minder lange periode rente betaalt. Een korte looptijd zorgt ervoor dat je het geleende bedrag sneller oplost. Het resultaat hiervan is dat het bedrag waarover je rente moet betalen aan de verstrekker sneller daalt. Een lange looptijd heeft juist het voordeel dat het bedrag dat je maandelijks moet betalen lager is. Het minpunt hiervan is juist dat je alsnog duurder bent aangezien je langer rente moet betalen. 

Daarnaast zul je een hogere rente moeten betalen voor een kleine lening dan voor een grote lening. Daarom is het oversluiten van een lening zo aan te raden, voornamelijk als je meerdere kleine leningen hebt. Deze kun je dan samenvoegen tot één grote lening, waardoor je in verhouding minder rente zult hoeven te betalen over het krediet. Het is bovendien mogelijk om diverse soorten leningen samen te voegen tot één lening. Heb je bijvoorbeeld een creditcardschuld, een persoonlijke lening en roodstand bij de bank, dan kun je deze stuk voor stuk combineren tot één lening in plaats van drie verschillende. Je leent dan een groot bedrag dat ervoor zorgt dat alle kleine leningen afgelost worden. Hierdoor zul je niet alleen lagere maandlasten hebben, maar het zal ook voor meer overzicht zorgen. 
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement