Nieuws

18-03-2021 13:57

Plegt-Vos en CBRE Global Investors winnen tender woningplan Leeuwesteyn

Gemeente Utrecht heeft de ontwikkelende bouwer Plegt-Vos samen met belegger CBRE Global Investors en EFY Group geselecteerd voor bouwveld 13B in Leeuwesteyn Utrecht, een nieuw woon- werk- en leefgebied in de wijk Leidsche Rijn. Het winnende plan heeft de naam ‘Almanak’ en wordt onderdeel van de entree naar de wijk Leidsche Rijn direct naast de Dafne Schippersbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. 
 
Almanak omvat in totaal 76 huur- en koopwoningen waarvan 50 ruime appartementen in het middenhuursegment en 14 riante appartementen in de vrije sector. Deze huurwoningen zullen worden toegevoegd aan de beleggingsportefeuille van het Dutch Residential Fund van CBRE Global Investors, het niet-beursgenoteerde woningvastgoedfonds van de vastgoedbelegger. De 12 stadswoningen, met eigen tuinen aan sfeervolle stegen, worden in verkoop genomen door Plegt-Vos. Naar verwachting zal de bouw en verkoop begin 2022 starten.
 
De ontwikkeling wordt zowel maatschappelijk als economisch volledig duurzaam en praktisch energieneutraal gerealiseerd met bijvoorbeeld innovatieve energiesystemen en CO2-gestuurde sensoren voor het binnenklimaat. Onderin de kop van het appartementencomplex, de entree van de buurt en de wijk Leidsche Rijn, komt een publieke huiskamer met eigen koffie- en fietscafé met uitzicht over het Amsterdam-Rijnkanaal. Circulariteit is een van de basisprincipes in de ontwikkeling en komt onder meer tot uitdrukking in hergebruik van - en circulair geproduceerde - materialen in bijvoorbeeld de gevelelementen, de binnentuin, wandel- en fietspaden en de afbouw die bijvoorbeeld voorziet in herbruikbare binnenwanden en circulaire keukens met een take-back programma. 
 
Wethouder Klaas Verschuure van gemeente Utrecht (Ruimtelijke Ontwikkeling en Leidsche Rijn) is blij met de nieuwbouwplannen: “Almanak voegt straks echt iets toe aan dit gebied. Velen denken dat Leidsche Rijn al klaar is, maar er wordt nog volop gebouwd en ontwikkeld, ook in deze lastige corona-tijden. De uitstraling van Almanak is iets waar we als Utrecht heel blij mee mogen zijn: veel van onze Utrechtse ambities voor een Gezond Stedelijk Leven komen hier samen.” 
 
Verbinding centraal
In het plan staat verbinding centraal. Verbinding tussen verschillende doelgroepen en sociale klassen, gezamenlijke ontmoetings- en verblijfsplekken zoals de groene binnentuin en de publieke huiskamer in het commerciële deel van het complex. Maar ook verbinding van de stad met de wijk. Het woonconcept is erop gericht bewoners lopend en fietsend snel en gemakkelijk te verbinden met hun omgeving. Dit wordt gerealiseerd met directe ontsluiting op de Dafne Schippersbrug en de Rijderhof die zowel lopend als fietsend de kortste verbinding zijn naar de woningen, de binnentuin of de fietsenstalling. Tot slot maakt Almanak een verbinding tussen heden, verleden en toekomst door hergebruik van materialen en toepassing van herbruikbare materialen en de moderne invulling van de art-decostijl uit de jaren ’20.

De entree van de buurt én de wijk
Wooncomplex Almanak is door zijn ligging aan de voet van de Dafne Schippersbrug, de entree naar de nieuwe, duurzame stadswijk Leidsche Rijn. Een wijk met een Utrechts karakter. Stedelijk met afwisselend groene, smalle stegen en brede lanen, gevelstoepjes en herkenbare architectuur. De wijk verwelkomt passanten en bewoners vanuit de binnenstad van Utrecht die over de Dafne Schippersbrug de wijk in komen. Almanak is een ontwerp van architect Inbo waarbij ontwerpbureau RRog de binnentuin heeft ontworpen. Alba Concepts heeft geadviseerd op het gebied van circulatiteit. Het project is ontworpen in een hedendaagse art-decostijl, de kunststroming die in de jaren ’20 de veranderende samenleving weerspiegelde in een mengelmoes van stijl- en kunststromingen. 
 
Samenwerking Plegt-Vos en CBRE Global Investors
Plegt-Vos en CBRE Global Investors werken eveneens samen op het Heycopterrein in Utrecht. Plegt-Vos ontwikkelde het plan voor de ontwikkeling van het Heycopterrein in stadswijk Parkhaven in Utrecht centrum. Inmiddels is gestart met de realisatie van 416 huurappartementen, CBRE Global Investors is eindbelegger van 333 vrije sector huurwoningen in dit project. Ook deze woningen worden onderdeel van het CBRE Dutch Residential Fund.  
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement