Nieuws

31-05-2022 13:07

De Vuelta een feest voor iedereen

De bekende beelden voor de Winkel van Sinkel in Utrecht dragen sinds afgelopen maandag levensgrote gele en rode Vuelta wielershirts. De Vuelta gekte lijkt hiermee pas echt begonnen. Het is een initiatief van twee enthousiaste creatieve Utrechtse onderneemsters die met het aankleden van de vrouwenbeelden iets leuks voor de stad wilden doen. "De Vuelta is een feest voor iedereen."

Het idee om de kariatiden, zoals de beelden heten, aan te kleden ontstond al twee jaar geleden toen de Vuelta door corona niet doorging. Moniek van der Velden van ActualBikeWear vertelt dat zij ook met de Giro d’Italia in Utrecht een speciaal wielershirt ontwikkelde. "Het is leuk om een shirt te ontwerpen. Ook spannend om te zien of het aanslaat." Toen in 2015 de start van de Tour de France in Utrecht was, pakte zij het groter aan. "De voorgevel van onze winkel schilderden wij helemaal knalgeel. Ik vind het leuk om iets origineels te bedenken. Dit jaar bedacht ik: Ik woon al meer dan dertig jaar in Utrecht, iedereen kent de Winkel van Sinkel, hoe leuk is het om de kariatiden aan te kleden."

Ontwerpster Sabeth Elberse ontwierp de twee wielershirts speciaal voor de Vuelta. Elberse: "Moniek vroeg mij de shirts te ontwerpen en ik vond het meteen een geweldig plan. Ik werk veel met textiel. De illustraties zijn ontstaan met zwart papier en schaar. Ik knip, schuif, scan in op de computer en daar maak ik het ontwerp af. Een heel eigen werkwijze." Dat de Vuelta in 2020 niet doorging was zuur voor de onderneemsters maar voor hen was wel duidelijk dat ze op de goede weg zaten. Alle Vuelta wielershirts werden verkocht. Van der Velden: "Dit was als een soort bekroning op het werk. ‘De shirts, en ook de prachtige posters van Sabeth vlogen als zoete broodjes over de toonbank."

Vuelta 2022 kreeg een nieuw design. Van der Velden is enthousiast over de Castelli shirts. "Ze hebben dezelfde sfeer, maar ze zijn gewaagder". Ze geeft aan dat waar je twintig jaar geleden alleen een herenmodel liet produceren, je nu zowel een heren- als een damesmodel maakt. Het aantal vrouwelijke wielrenners is enorm toegenomen. "Maar vergis je niet," zegt Moniek "De wielerbranche is nog steeds een mannenwereld. Als vrouw moet je aan de weg timmeren. Gelukkig ben ik eigenwijs en doe ik wat ik in mijn hoofd heb. En dan ga je zelf Vuelta shirts ontwikkelen en de figuren van de Winkel van Sinkel aankleden. En natuurlijk superleuk dat directrice Maryse François van de Winkel van Sinkel dit ook direct een leuke actie vond." De komende drie maanden zullen de kariatiden de shirts dragen. De echte Vuelta shirts zijn bij ActualBikeWear te koop. Posters en kaarten van Sabeth Elberse Studio zijn in haar Etsy webshop verkrijgbaar.
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement