Nieuws

03-03-2023 14:09

3 handige tips om het boekhouden als ondernemer goed bij te kunnen houden

Als ondernemer is het bijhouden van je boekhouding misschien niet je favoriete bezigheid. Toch is het belangrijk om je administratie goed op orde te hebben. Hierdoor heb je altijd inzicht in je financiële situatie en kun je op tijd bijsturen waar nodig. In dit blogartikel geven we je 3 handige tips om het boekhouden als ondernemer goed bij te kunnen houden.

1. Gebruik online boekhoudsoftware
Het bijhouden van je boekhouding kan een tijdrovende klus zijn, zeker als je het allemaal met de hand doet. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel online boekhoudprogramma's beschikbaar die het boekhouden een stuk eenvoudiger maken. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van Moneybird, een gebruiksvriendelijk en overzichtelijk online boekhoudprogramma. Hierdoor kun je snel en gemakkelijk facturen opstellen, bonnetjes en facturen uploaden en je btw-aangifte doen. Daarnaast heb je altijd en overal toegang tot je boekhouding, zolang je maar een internetverbinding hebt.

2. Maak regelmatig tijd vrij voor je boekhouding
Om je boekhouding goed bij te kunnen houden is het belangrijk om regelmatig tijd vrij te maken om je administratie bij te werken. Plan bijvoorbeeld iedere week een vast moment in om je facturen en bonnetjes te verwerken en je btw-aangifte te doen. Zo voorkom je dat je achter gaat lopen met je boekhouding en zie je sneller wanneer er iets niet klopt of wanneer er actie ondernomen moet worden.

3. Houd je zakelijke en privé financiën gescheiden
Als ondernemer is het belangrijk om je zakelijke en privé financiën gescheiden te houden. Dit betekent dat je aparte bankrekeningen, betaalpassen en creditcards gebruikt voor je zakelijke uitgaven. Op deze manier kun je je zakelijke kosten eenvoudig bijhouden en voorkom je dat je privé uitgaven per ongeluk in je zakelijke administratie terechtkomen.

Voor de Belastingdienst is het niet verplicht om een zakelijke rekening te openen voor je onderneming. Echter, als je ooit een controle krijgt, dan eist de Belastingdienst wel dat je binnen een ‘redelijke termijn’ een duidelijk overzicht van je financiële situatie kunt geven. Dat gaat nou eenmaal een stuk sneller met een zakelijke rekening. Dan hoef je namelijk niet de zakelijke transacties tussen je privé transacties te zoeken.

Conclusie
Het bijhouden van je boekhouding is belangrijk, maar hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door te boekhouden bij Moneybird, regelmatig tijd vrij te maken voor je administratie en je zakelijke en privé financiën gescheiden te houden, kun je je boekhouding eenvoudig en efficiënt bijhouden. Zo heb je altijd inzicht in je financiële situatie en kun je tijdig bijsturen wanneer dat nodig is.
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement