Nieuws

08-03-2023 09:49

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) bezoekt Utrecht Science Park

Op 7 maart 2023 bezocht minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) samen met VVD-statenlid André van Schie het Utrecht Science Park en de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Tijdens het bezoek gaf Jan Henk van der Velden, directeur-bestuurder van stichting Utrecht Science Park, toelichting op de ontwikkelingen op het grootste science park van Nederland. Onderzoek rond de gezondheid van dieren, mensen en hun omgeving spelen hierin een centrale rol. “Positief dat we aan de minister de meerwaarde van de unieke kennisconcentratie van het Utrecht Science Park hebben kunnen toelichten. Het is belangrijk dat deze ecosystemen ondersteund blijven worden, ook vanuit Den Haag.”

Bij de faculteit Diergeneeskunde kreeg de delegatie een inkijkje in het werk van onderzoekers Wouter Dhert, Marianna Tryfonidou en Daniela Salvatori. Ze kijken onder meer hoe het gebruik van proefdieren in wetenschappelijk onderzoek en onderwijs teruggebracht kan worden.

Daniela Salvatori liet zien hoe zij hiervoor 3D-technieken zoals augmented reality en VR-brillen inzet. “Virtual reality bevordert het ruimtelijk vermogen; 3D-structuren leer je nu eenmaal moeilijk van 2D-plaatjes in een leerboek,” zegt Salvatori. “Daarom ontwikkelden we samen met het UMC Utrecht en Utrechtse informatici driedimensionale en holografische modellen. Met VR-brillen kunnen studenten zo vaak oefenen als nodig is; met een proefdier gaat dat niet.”

Wouter Dhert: “De Universiteit Utrecht hecht veel waarde aan Life Sciences: innovaties in de gezondheidszorg voor mens en dier, met aandacht voor het milieu. Een hechte samenwerking tussen faculteiten, organisaties en experts is daarin essentieel en dit komt allemaal samen op het Utrecht Science Park.”

Christianne van der Wal: “Mooie middag op het Utrecht Science Park. Door slim samen te werken, bijvoorbeeld tussen geneeskunde en diergeneeskunde, kunnen ze sneller medicijnen ontwikkelen en klachten bij mens en dier beter verhelpen. Gaaf om de ontwikkeling voor de toekomst nu al te kunnen zien!”
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement