Nieuws

11-05-2023 15:24

Volop inspiratie tijdens circulaire Lenteborrel ZO!

Dat circulariteit leeft in de regio Utrecht bleek uit de grote belangstelling voor de Lenteborrel van ZO! Utrecht Business in Fort de Gagel.

Dit onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is een schoolvoorbeeld van circulariteit, aldus Sybren Ophof, met zijn vrouw Pascale Heinsius drijvende kracht achter Fort de Gagel. Na een ingrijpende renovatie kreeg het complex een nieuwe toekomst als evenementenlocatie en restaurant. Ook in deze functie staat duurzaamheid centraal, bijvoorbeeld door het vermijden van voedselverspilling.

Wethouder Susanne Schilderman gaf inzicht in de Utrechtse ambities en acties. Als grote inkoper stelt de gemeente circulariteit steeds vaker als eis. Door als launching customer te fungeren bij nieuwe toepassingen wordt circulariteit versneld. Met het nieuwe bedrijventerrein Strijkviertel faciliteert Utrecht de ruimtebehoefte van circulaire en duurzame bedrijven. En de ROM financiert steeds meer van deze initiatieven, aldus de wethouder.

Schaalbaarheid is cruciaal om circulair echt stappen te zetten, benadrukte Schilderman. Zij verwees naar Knauf en Bnext.nl die van gebruikte gipsplaten gecertificeerde nieuwe producten maken. Deze toepassing is een voorbeeld van de samenwerking die nodig is voor circulair succes.
Dergelijke aansprekende initiatieven zetten andere ondernemers aan om zelf in actie te komen, is de ervaring van de wethouder. Zo ontstaat het vliegwiel dat nodig is voor de Utrechtse doelstelling: een volledig circulaire economie in 2050.

Inspirerend waren de pitches van circulaire koplopers tijdens de Lenteborrel zeer zeker. Zoals Greenside dat gedeeltelijk bedrukt of beschreven papier via lokale samenwerking een tweede leven geeft als notitieblok of enveloppe. Door alert te zijn op hergebruik zijn er tal van kansen, benadrukt het bedrijf. Met andere woorden: always look on the green side of life.

De Clique verzamelt koffiedik, schillen en etensresten bij horeca en bedrijven zodat deze reststromen verwerkt kunnen worden tot nieuwe producten. Op die manier sluit De Clique de keten.

De kledingindustrie is verantwoordelijk voor veel CO2-uitstoot, watergebruik en vervuiling. Door te leasen uit de grote kledingbibliotheek van WAUWcloset kunnen vrouwen voorkomen dat kleding ongedragen in de kast hangt of zelfs weggegooid wordt.
 
ZO Schoon verkoopt schoonmaakproducten waarbij de afnemer zelf water toevoegt. Hierdoor zijn veel minder verpakkingen nodig en dringt het bedrijf verspilling terug. Odds & Ends Circular Drinks verzamelt en distilleert overtallige ingrediënten. Restromen krijgen zo waarde met een duurzaam en circulair product: Odds & Ends 99 Gin.

Genoeg informatie en inspiratie om lang door te praten tijdens de aansluitende netwerkborrel.

Fotografie: FotoStudio XL
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement