Nieuws

09-11-2023 16:28

Provincie Utrecht tweede in top 25 duurzaamste publieke aanbesteder

Voor de vijfde keer brengt Het Aanbestedingsinstituut een ranglijst uit van publieke opdrachtgevers die met hun aanbestedende diensten innovaties aanjagen door marktpartijen uit te dagen op duurzaamheid. De actuele editie omvat de jaren 2021 en 2022. Na de provincie Noord-Brabant scoort de provincie Utrecht een tweede plek, op korte afstand van de koploper.

Het Aanbestedingsinstituut berekent de gemiddelde score over het aantal geregistreerde aanbestedingen van publieke opdrachtgevers op het gebied van duurzaamheid. In 2021 stond de provincie Utrecht nog op een achtste plaats.

Tijdens de netwerkbijeenkomst Mobiliteit, Bouwen, Wonen van Bouwend Nederland en de VNG werd gedeputeerde Rob van Muilekom verrast met de erkenning. Bij de overhandiging van de prijs benadrukte Joost Swaan (Regiomanager Bouwend Nederland) dat de provincie Utrecht een enorme sprong heeft gemaakt. “Van de 13 aanbestedingen op het gebied van Bouw en Infra scoorde de provincie 7 keer het hoogst op duurzaamheid.”

Gedeputeerde Rob van Muilekom: “Ik ben erg blij met deze prijs en trots dat onze provincie zo goed scoort op duurzaamheid. De verschillen in de top 5 zijn heel erg klein. Dat betekent dat we in aanbestedingen ons best moeten blijven doen om duurzaamheid hoog in het vaandel te houden. Ik zie het als een mooie uitdaging om te proberen de provincie Noord-Brabant van de eerste plaats te stoten.”

Het proactief bevorderen van duurzaamheid en innovatie in aanbestedingsprocedures is in lijn met het nieuwe coalitieakkoord. Hierin wordt gesproken over het aanscherpen van duurzaamheidsambities. Deze ambities wil de provincie Utrecht behalen door samen te werken met al haar partners om bijvoorbeeld woningen te realiseren die duurzaam en toekomstbestendig zijn. Hiervoor is een convenant gesloten met vier provincies en meer dan 120 publieke en vooral ook veel private partijen.

Op de foto: Regiomanager Bouwend Nederland Joost Swaan en gedeputeerde Rob van Muilekom (foto Josine Voogt).
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement