Nieuws

13-03-2024 10:26

35.000 nieuwe publieke laadpunten

De komende vier jaar komen er in de provincies Utrecht, Noord-Holland en Flevoland maximaal 35.000 publieke laadpunten bij. Daarvoor deed MRA-Elektrisch voor 74 gemeenten een aanbesteding. Shell ubitricity, Vattenfall InCharge en TotalEnergies gaan de laadpalen plaatsen, beheren en exploiteren. De eerste palen kunnen vanaf medio 2024 op straat staan.

De drie winnaars van de concessie onderscheiden zich onder meer met hun ideeën voor functionaliteit en ontwerp van de laadpaal. De nieuwe uitvoering neemt minder plek in en past in het straatbeeld. Gemeenten kunnen kiezen voor een specifieke kleur.

Bij de nieuwe publieke laadpalen is slim laden standaard. Dat betekent dat vooral wordt geladen als het rustiger is op het elektriciteitsnet, op momenten dat veel groene stroom wordt opgewekt en de stroomprijs laag is. Dit gebeurt automatisch waardoor automobilisten er niets van hoeft te merken. Dankzij slim laden wordt de laadsessie verschoven naar een gunstiger tijdstip: bijvoorbeeld van de avond naar midden in de nacht. De laadpaalexploitanten laten de e-rijders hier via variabele laadtarieven van meeprofiteren.

Foto: MRA-Elektrisch
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement