Nieuws

19-03-2024 11:35

Is een dierbare van een collega overleden? Hier zijn enkele tips om steun te bieden

Het verlies van een dierbare is altijd een moeilijk en emotioneel moment, zowel voor de direct betrokkenen als voor de mensen om hen heen. Als collega wil je er natuurlijk staan voor elkaar, maar dit kan soms best lastig zijn. Hoe bied je steun zonder je op te dringen? Wat zeg je wel, en wat misschien beter niet? In deze gids geven we je enkele handvatten en tips om op een respectvolle en empathische manier steun te bieden aan een collega die rouwt.

Respecteer dat ze even vrij willen nemen

De eerste tip die we je mee willen geven is om te respecteren dat je collega even vrij wil nemen. Hij of zij moet waarschijnlijk wat zaken regelen, zoals de locatie van de crematie Utrecht en welke gasten er langs gaan komen. En dan hebben we het nog niets eens over het feit dat er tijd moet zijn voor diegene om te kunnen rouwen. Houd hier dan ook goed rekening mee zodat je collega zich gesteund voelt door jou.

Betuig je medeleven

Een simpele "Gecondoleerd met je verlies" of "Ik ben er voor je als je wilt praten" kan al veel betekenen. Het is belangrijk om te laten zien dat je er bent, ook al weet je misschien niet precies wat je moet zeggen. Onthoud dat het niet altijd de woorden zijn die tellen, maar de intentie erachter. Jouw bereidheid om te luisteren en er gewoon te zijn kan een grote bron van troost bieden.

Een luisterend oor

Soms is het beste wat je kunt doen, simpelweg luisteren. Laat je collega zijn of haar verhaal doen zonder onderbrekingen en zonder het gevoel te geven dat je haast hebt. Probeer niet om het 'op te lossen' of meteen advies te geven. Vaak is het uiten van gevoelens al een enorme opluchting voor iemand die rouwt.

Praktische hulp bieden

Het aanbieden van praktische hulp kan ook een grote steun zijn voor je collega die door een moeilijke tijd gaat. Dit kan variëren van kleine taken op het werk overnemen zoals naar een vergadering gaan in plaats van hem of haar tot het aanbieden om te helpen met boodschappen of het uitlaten van de hond. Vraag specifiek waar ze hulp bij kunnen gebruiken, zodat je ondersteuning ook echt waardevol is. Het is een concrete manier om te laten zien dat je meeleeft en bereid bent om een helpende hand te bieden.

Geduldig zijn

Rouwen kent geen tijdslimiet en iedereen gaat hier op zijn eigen manier mee om. Het is cruciaal om geduldig te zijn en je collega de ruimte en tijd te geven die hij of zij nodig heeft om het verlies te verwerken. Probeer niet te pushen of te verwachten dat dingen snel 'normaal' worden. Jouw continue steun, ook na de eerste weken van het verlies, kan een groot verschil maken.


 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement