Nieuws

27-03-2024 08:39

1 op 5 jongere Utrechters zou niet solliciteren op huidige baan

Maar liefst negentien procent van de Nederlandse jongeren zou met de kennis van nu, niet op hun huidige baan solliciteren. Onder de rest van de Nederlanders bedraagt dit slechts dertien procent. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.072 volwassen Nederlanders werkzaam in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. De onvrede onder jongeren zorgt voor een sterk verminderde werklust; zo zegt een kwart van hen tijdens een gemiddelde werkdag niet meer te doen dan het noodzakelijke. 

Opvallend genoeg doen vooral jongeren aan quiet quitting, in de overige leeftijds-categorieën geldt dit voor slechts vijftien procent van de respondenten. “Het lijkt erop dat veel jongeren niet gelukkig zijn met hun huidige betrekking”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Ik heb in het verleden ook weleens minder enerverende baantjes gehad, maar heb desondanks altijd geprobeerd mijn beste beentje voor te zetten. Ik schrik ervan dat zoveel jongeren stiekem zijn uitgecheckt, maar toch de keuze maken om geen ontslag te nemen.”

Hard quitting
Naast quiet quitting, kunnen werkgever en werknemer ook openlijk met elkaar in conflict raken. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst één op de vijf ondervraagden weleens met ruzie uit dienst is gegaan. Opvallend genoeg overkomt dit mannen (twintig procent) net iets vaker dan vrouwen (achttien procent). Een tiende van de respondenten zegt daarnaast weleens ergens te hebben gesolliciteerd uit wraak naar hun toenmalige werkgever. Wederom scoren mannen (elf procent) net iets hoger dan hun vrouwelijke collega’s (acht procent). Franke: “In plaats van wild om me heen te solliciteren of met ruzie uit dienst te gaan, ben ik in het verleden altijd de dialoog aangegaan. Toegegeven, het was soms niet gemakkelijk, maar uiteindelijk schiet je niks op met hard quitting. Mijn tip: probeer niet alle bruggen achter je te verbranden, je weet nooit wanneer je ze weer nodig hebt. Zo kan een positieve of negatieve referentie een gamechanger zijn in het daaropvolgende sollicitatieproces. ”

Solliciteren
Ook tijdens het sollicitatieproces gaat het nog weleens mis, zo blijkt uit het onderzoek. Van alle respondenten zegt namelijk zes procent weleens niet op te komen dagen bij een sollicitatiegesprek. Opvallend genoeg spannen mannen tot dertig jaar de kroon, van hen heeft maar liefst twaalf procent een sollicitatie laten schieten zonder zich af te melden. Franke: “Ook bij ons is een sollicitant weleens niet komen opdagen voor zijn of haar sollicitatiegesprek. Ergens voelt het heel onwerkelijk: je hebt telefonisch een leuk gesprek, je bent beide enthousiast en maakt een afspraak. Vervolgens maak je tijd vrij voor iemand die niet komt. Een poosje dacht ik nog dat het een vergissing was, of dat hij of zij verlaat was. Een halfuur en een aantal voicemails verder, was het toch duidelijk dat diegene niet meer zou komen.”

 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement