Nieuws

17-05-2024 09:08

Hugo de Jonge opent nieuwe fabriek Daiwa House Modular Europe

Modulaire bouw speelt een cruciale rol bij de oplossing voor het grote woningtekort. Met een nieuwe productiefaciliteit wil Daiwa House Modular Europe het volume voor duurzame modulaire woningen fors opschalen. Demissionair minister Hugo de Jonge nam op 16 mei in Montfoort de officiële openingshandeling voor zijn rekening. 

Voor de landelijke doelstelling om voor 2030 maar liefst 900.000 nieuwe woningen te bouwen, zijn versnelling en opschaling cruciaal. In de nieuwe fabriek in Montfoort produceert en assembleert Daiwa House Modular Europe jaarlijks zo’n 2.000 modules, goed voor circa 1.000 woningen. Gevoegd bij de bestaande productiecapaciteit moet dit zorgen voor ongeveer 3.500 nieuwe woningen per jaar.

Zeventien werkstations
In de nieuwe productiefaciliteit worden innovatieve automatiserings- en robotiseringstechnieken ingezet. Modules rijden op zogenaamde automated guided vehicles langs zeventien werkstations voor specifieke taken. Hierdoor kunnen woningen sneller en kwalitatief beter worden geproduceerd dan met traditionele bouw. Ook maakt dit de werkzaamheden toegankelijker voor meer medewerkers, bijvoorbeeld ook op latere leeftijd. De fabriek beweegt met hen mee in plaats van andersom.

Slimmer, sneller, schoner
Daiwa House Modular Europa is Europees marktleider. “Met onze nieuwe fabriek zetten we vol in op industrialisering van modulaire woningbouw,” zegt CEO Harry van Zandwijk. “Dat is de enige optie om iedereen in Nederland op termijn een geschikt onderkomen te bieden.”
De Nederlandse woningmarkt kampt met tal van uitdagingen: gebrek aan innovatie en efficiëntie, lange procedures voor grondbestemming en de stikstofcrisis. Met industriële productie kan slimmer, sneller en schoner gebouwd worden. De woningen zijn duurzamer dan veel traditionele gebouwde huizen en kunnen zowel tijdelijk als permanent geplaatst worden. Dit maakt het gemakkelijker om geschikte grond te vinden.

Revolutie
De opening van de nieuwe fabriek in Montfoort is slechts het begin van de modulaire revolutie, stelt Van Zandwijk. “Samen met partners, corporaties, branchegenoten, leden van Modulair Nederland en klanten dragen we bij aan een oplossing voor de woningnood in heel Europa. Er liggen al plannen voor productieterrein zoals deze in Engeland en een megafabriek in Duitsland.”

Foto: Cojan van Toor
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement