Nieuws

08-07-2024 09:41

Wat mag je allemaal op de zaak zetten?

Ben je bezig met het op een rijtje zetten van je kosten voor de belastingaangifte en vraag je je af welke kosten je als zzp'er kunt aftrekken? In dit artikel leggen we je alles uit over de aftrekbare kosten voor zzp'ers en zetten we ze overzichtelijk voor je op een rij. Over het algemeen zijn alle kosten die je als zzp'er maakt voor je bedrijf aftrekbaar. Het is de Belastingdienst die bepaalt hoeveel van die kosten je mag aftrekken. Je kunt deze zakelijke kosten aftrekken van je winst, wat betekent dat je minder belasting betaalt. Simpel gezegd: hoe meer je aftrekt, hoe minder winst je hebt en hoe minder belasting je uiteindelijk betaalt.

Toegestane uitgaven

Bedrijfsuitgaven kunnen onderverdeeld worden in verschillende categorieën. Het gaat dan om uitgaven die nodig zijn voor de bedrijfsvoering. Zoals kantoorbenodigdheden, waaronder papier, pennen, mappen en softwarelicenties die dagelijks nodig zijn. Ook bedrijfsapparatuur zoals computers, printers en telefoons zijn gerechtvaardigde aankopen. Je kunt dus een sim only zakelijk afsluiten en de kosten aftrekken, mits deze strikt zakelijk worden gebruikt. Reiskosten voor zakelijke trips, zoals vliegtickets, hotelovernachtingen en huurauto's, zijn toegestaan als ze direct gerelateerd zijn aan werk en goed zijn gedocumenteerd. Daarnaast zijn natuurlijk ook de marketing- en reclamekosten geldige uitgaven omdat ze de zichtbaarheid vergroten en daarmee ook klanten aantrekken. Denk bijvoorbeeld aan advertenties en promotiematerialen Tot slot vallen educatieve kosten ook onder zakelijke uitgaven omdat ze de vaardigheden van werknemers verbeteren, van leiderschapscursussen tot technologie trainingen,

Niet-toegestane uitgaven

Er zijn bepaalde uitgaven die je niet zakelijk kunt verantwoorden. Persoonlijke uitgaven hebben bijvoorbeeld geen plek in de bedrijfsboekhouding omdat ze niet direct gerelateerd zijn aan je bedrijfsactiviteiten. Je wekelijkse boodschappen of een vakantie kunnen dus niet worden meegenomen. Zo kun je problemen met de belastingdienst voorkomen. Ook luxe uitgaven, zoals erg dure diners of extravagante cadeaus, vallen over het algemeen niet onder zakelijke kosten. Het is slim om zakelijke uitgaven binnen redelijke grenzen te houden, zodat je boekhouding ook integer blijft.

Belastingaftrek en boekhouding

Moet je kosten aftrekken met of zonder btw? Als je als ondernemer kosten maakt, rekenen leveranciers meestal btw. Deze btw kun je vaak terugvragen. Als dat het geval is, trek je de kosten zonder de btw af van je winst. Kun je de btw niet terugvragen? Dan mag je de kosten inclusief btw aftrekken van je winst. Het is heel belangrijk om al je zakelijke uitgaven goed te documenteren voor de belasting. Zorg ervoor dat je alle bonnen en facturen bewaart en noteer duidelijk waar elke uitgave voor bedoeld was. Dit helpt om problemen tijdens belastingcontroles te voorkomen.
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement