Zo!-utrecht

07-03-2023 09:56

Succesvolle Masterclass Ondernemen in 2023

Dat ‘Ondernemen in 2023: Hoe nu verder?’ een goed gekozen titel was, bleek uit de vele vragen van deelnemers tijdens de Masterclass van KienhuisHoving advocaten en notarissen, Claassen, Moolenbeek & Partners (Bedrijfsadvies) en ZO! Utrecht Business.

De actuele dynamiek voor ondernemers kwam op 16 februari in het Newton House breed aan bod. Bijvoorbeeld de disbalans op de arbeidsmarkt. Werkgevers maar ook werknemers hechten aan flexibele inzet; zie het grote aantal zzp’ers. De overheid wil flexibiliteit juist beperken. De spanning die dat oplevert, werd geschetst door Saskia Bollen (KienhuisHoving). Hoe de kabinetsmaatregelen er exact uit gaan zien, is nog onbekend. Wel bleek de richting ervan al goed te duiden.

Dynamiek is er ook op de markt voor fusies en overnames. Het afgelopen jaar was sprake van een sterke golfbeweging. Begin 2023 zijn potentiële kopers vooralsnog positief, meldde Paul Thuijs (Claassen, Moolenbeek & Partners).
De overwegingen om een bedrijf te willen overdragen, lopen uiteen. De financiële nasleep van corona, de krappe arbeidsmarkt en stijgende kosten kunnen verkooptriggers zijn. Cruciaal is dat de overdragende partij er echt klaar voor is. Voor zowel verkopers als kopers geldt: een gedegen voorbereiding is onontbeerlijk.

Het afrekenen met de coronaperiode heeft meerdere dimensies, schetsten Kees van den Breemer (Claassen, Moolenbeek & Partners) en Daniel de Haan (KienhuisHoving). Bedrijven moeten de ontvangen steun (deels) terugbetalen. Dat heeft impact op de liquiditeit en vereist zorgvuldige keuzes. Het kan de gezondheid van bedrijven aantasten. Waakzaamheid als het gaat om kredietwaardigheid van zakenpartners is dus geboden.
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement