Aanpassingen Wet werk en zekerheid

Magazines | Utrecht Business Nr 3 - 2016 | Lees volledige uitgave online

Aanpassingen Wet werk en zekerheid

Ketenregeling bij seizoensarbeid

Per 1 juli 2015 is de ketenregeling zodanig gewijzigd dat in een periode van 24 maanden drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd met tussenpozen van ten hoogste zes maanden aangegaan kunnen worden, voordat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ontstaat.

De minister heeft nu aangegeven dat bij functies die seizoensgebonden zijn doordat de werkzaamheden onderhevig zijn aan klimatologische of natuurlijke omstandigheden, de tussenpoos bij cao kan worden teruggebracht naar drie maanden. Deze functies kunnen daardoor gedurende ten hoogste negen maanden per jaar worden verricht. Het kabinet acht het van belang om dit over te laten aan cao-partijen aangezien zij het beste kunnen bepalen welke functies voor de aangepaste ketenregeling in aanmerking komen. Het kabinet acht deze wijziging gerechtvaardigd omdat het gaat om functies waarbij de werkzaamheden niet het gehele jaar verricht kunnen worden vanwege de weersomstandigheden. Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ligt dan niet in de rede.

Het is echter niet mogelijk om de gewijzigde ketenregeling toe te passen op verschillende functies die achtereenvolgens door dezelfde werknemer kunnen worden verricht of wanneer het gaat om functies die langer dan negen maanden per jaar kunnen worden verricht. Voor deze laatste categorie functies kunnen cao-partijen gebruik maken van de reeds bestaande mogelijkheid om af te wijken bij cao. Cao-partijen kunnen in dat geval de periode verlengen van 24 tot 48 maanden en het aantal arbeidsovereenkomsten verhogen van drie naar zes.

Transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid

Na de invoering van de Wet werk en zekerheid is veel kritiek ontstaan op het uitkeren van een transitievergoeding aan een werknemer van wie afscheid wordt genomen na twee jaar ziekte. Het kabinet heeft deze kritiek opgepikt en stelt nu voor om werkgevers te compenseren voor de verschuldigde transitievergoeding. Een werkgever zal dan een compensatie ontvangen uit het Algemene werkloosheidsfonds (Awf). Hier staat echter tegenover dat de uniforme premie die een werkgever betaalt, verhoogd wordt.

Het kabinet acht deze wijziging gerechtvaardigd aangezien werkgevers al eerder geconfronteerd zijn met hoge kosten vanwege de ziekte van een werknemer.

Inwerkingtreding

De minister hoopt de gewijzigde ketenregeling per 1 juli 2016 in te voeren. Op de wijziging die ziet op de transitievergoeding bij langdurige ongeschiktheid moeten we nog iets langer wachten: naar verwachting zal deze wijziging pas op 1 januari 2018 in werking treden.

mr Merel Raab

Van Benthem & Keulen

Advocaten & Notariaat
merelraab@vbk.nl

column

Ieder bedrijf wordt een softwarebedrijf The war for talent

Wat onderscheidt bedrijven als John Deere, ING en Coolblue? Zonder IT en specifieker zonder software zouden deze bedrijven allang niet meer bestaan, wat in wezen voor vrijwel ieder ander bedrijf geldt. Maar wat deze bedrijven vooral onderscheidt, is het feit dat op grote schaal met software de proposities naar de klant en bijbehorende verdienmodellen aangepast worden. Ingegeven door ontwikkelingen op gebieden als Internet of Things (IoT) bij John Deere, fintech bij ING en e-commerce bij Coolblue.

Je kunt moeiteloos vele andere organisaties noemen waar een soortgelijke ontwikkeling speelt. Bedrijven als de bovengenoemde drie hebben de afgelopen jaren op grote schaal IT-talent aangetrokken. Je zou ze al bijna als softwarebedrijf kunnen typeren. De in de software-industrie gebruikelijke werkwijzen en methodes als agile, lean en scrum krijgen zo een veel bredere toepassing, zoals recent ook bij ING.

Deze trend zal zich verder doorzetten. Over vijf jaar zal ieder bedrijf hetzij een softwarebedrijf zijn zoals hierboven bedoeld, dan wel niet meer bestaan. Althans, volgens sommige experts. Je kunt zo'n uitspraak natuurlijk met een korreltje zout nemen, maar als trend is het niet te negeren. Wel zal het tempo per bedrijfstak verschillen.

Wat betekent dit voor de IT-sector zelf? Niets dan goed nieuws, zou je zeggen. Maar het ligt genuanceerder. Waar vroeger op grote schaal IT-expertise ingehuurd werd, nemen veel opdrachtgevers nu zelf het heft in handen. Vanuit het besef dat IT tot de core van het bedrijf behoort, maar ook gedreven door teleurstellingen bij uitbesteden in het verleden. Het huidige management is relatief jonger dan vroeger en meer vertrouwd met de mogelijkheden die IT biedt. Het spel wordt korter op de bal gespeeld en ontwikkelcycli zijn nu vele malen korter dan in het verleden het geval was.

Een ander gevolg van deze ontwikkeling is de verhevigde strijd om IT-talent. IT-bedrijven hebben op de arbeidsmarkt met veel meer concurrentie te maken. Omgekeerd kijkt het jonge talent veel breder naar de markt. Met name softwareontwikkelaars zijn zeer gewild en hebben met een adequate opleiding op zak goedbetaalde banen voor het uitkiezen. De vraag naar goed (lees: recent) opgeleid IT-talent is vele malen groter dan de uitstroom van hogescholen en universiteiten. Hierdoor zal de BV Nederland onvoldoende tempo kunnen maken. Zeker vergeleken met een land als de VS waar IT over de volle breedte veel meer ingeburgerd is. Zo studeren aan Stanford University meer vrouwen dan mannen die IT als hoofdrichting omarmd hebben. Wij moeten het hier doen met een vrouwelijke ambassadeur Techniekpact.

Er moet dus een tandje bijgezet worden en dat geldt zeker ook voor Midden-Nederland. De opleidingen moeten veel sneller de ontwikkelingen in de markt volgen en er zouden onorthodoxe stimuleringsmaatregelen moeten komen om meer leerlingen ? en meisjes ? voor IT als vervolgopleiding te laten kiezen. Alles gericht op het structureel verdubbelen of verdrievoudigen van het potentieel aan goed opgeleid IT-talent.

Ben Alfrink

Founder Skillcity

& Dutch Software

ben.alfrink@sweetspot.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement