De kracht van coaching voor ondernemers

4 uur geleden
4 uur geleden
"Een topsporter heeft altijd een coach. Waarom jij als ondernemer dan niet?" Iedere succesvolle sporter heeft een coach — iemand die van buitenaf meekijkt, motiveert en richting geeft. Ondernemen is op veel manieren ook topsport. En dus is de vraag niet óf je een coach nodig hebt, maar welke coach jou het best verder helpt.

Door Michiel Hiemstra

Een coach helpt je scherp te blijven, geeft je inzicht in blinde vlekken en houdt het grotere plaatje in beeld terwijl jij bezig bent met de waan van de dag. Dat kan het verschil maken tussen blijven doormodderen of doorbreken.

Wat maakt iemand een goede coach?
De meningen hierover verschillen. Sommigen vinden dat een coach zelf moet hebben bereikt wat jij  nastreeft. Anderen zeggen juist: een goede coach hoeft het niet te weten, maar moet kunnen luisteren — en vooral de juiste vragen stellen. Weer anderen zien een coach deels ook als therapeut: iemand die je helpt oude patronen te doorbreken en belemmerende overtuigingen op te sporen. De waarheid? Een coach kan al deze rollen vervullen. Daarom is het belangrijk dat jij helder hebt wat jij nodig hebt.

1. De persoonlijke klik
"Vertrouwen is de basis. Zonder dat leer je niet."
Het allerbelangrijkste: voel je je op je gemak bij iemand? Coaching vraagt om openheid en zelfreflectie. Dat lukt alleen als je je veilig voelt. De meeste mensen leren het best als ze ontspannen zijn — en dat begint bij de juiste klik.

2. Vraag om aanbevelingen
"Veel mannen wachten te lang met hulp zoeken."
Mannen trekken zich onder stress vaak terug en weten dan niet goed wat ze nodig hebben. Het is niet zeldzaam dat het hun partner of een collega is die ze aanzet tot actie. Vraag daarom gerust in je netwerk wie goede ervaringen heeft met een coach. Een persoonlijke aanbeveling zegt vaak meer
dan een gelikte website.

3. Wat is je vraag?
Een goed antwoord begint bij een heldere vraag. Heb je stress, dan zoek je misschien vooral rust en overzicht. Of iemand die je leert beter met spanning om te gaan. Maar soms zit de oorzaak dieper dan je denkt.

"Wat begon als frustratie over een collega, blijkt vaak een oud patroon van jezelf te zijn."

Misschien neem jij al je hele leven te veel verantwoordelijkheid. Dat heeft je ver gebracht, maar nu loop je vast. Een goede coach helpt je om tot de kern te komen.

4. Wat voor coach past bij jou?
Ben je op zoek naar een mentor? Een sparringpartner? Een therapeut? Iemand die je vaardigheden bijbrengt of je helpt bij het nemen van lastige beslissingen?

"Sommige coaches geven richting, anderen lopen met je mee."

Een coach kan sturend zijn of juist volgend. De enige manier om te weten wat bij je past, is door het uit te proberen. Veel coaches bieden een kennismakingsgesprek aan — maak daar gebruik van.

5. Hoe belangrijk is de prijs?
Laat je niet afschrikken door hoge tarieven, maar laat je er ook niet blind door leiden. Een hoge investering kan motiveren, maar zegt niets over de kwaliteit van de coaching.

"Geld is een factor — maar de klik is doorslaggevend."

Kies een coach die bij jou én bij je budget past. En onthoud: de waarde van coaching zit niet in de prijs, maar in wat jij eruit haalt.

Tot slot
De juiste coach helpt je niet alleen beter te ondernemen, maar ook beter te leven. Dus stel jezelf deze vraag: wat zou er mogelijk worden als iemand écht met je meedenkt?

Michiel Hiemstra begeleidt ondernemers en managementteams die persoonlijk willen groeien en krachtiger willen functioneren.
Meer informatie: www.michielhiemstra.nl
Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Meest gelezen
Meest recent

Utrecht Business Nr1 2025

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Utrecht Business is een uitgave van Van Munster Media