Nieuws

14-02-2019 09:12

Rabobank presenteert circulaire kansen voor Midden-Nederland

 
AMERSFOORT - De Nederlandse economie moet in 2050 volledig circulair zijn. Een grote ambitie, die ook een grote beweging vereist. Rabobank wil die op gang brengen. De bank onderzocht de circulaire kansen voor bedrijven in de regio Midden-Nederland. Tijdens de Rabobank Circular Economy Challenge in Amersfoort werd het eerste exemplaar van deze regioscan door Denise Notenboom, directievoorzitter van Rabobank Amersfoort Eemland, uitgereikt aan gedeputeerde Pim van den Berg.  
 
De sectoren
Het grootschalige onderzoek is in opdracht van Rabobank uitgevoerd door KPMG. De adviesorganisatie heeft het grondig aangepakt. Alle grondstof- en afvalstromen van de regio zijn in kaart gebracht, net als de circulaire mogelijkheden. Hieruit komen de meest geschikte sectoren voor een succesvolle transitie naar voren. Dit zijn bouw en vastgoed, zakelijke dienstverlening, handel, transport en logistiek, horeca en recreatie en de zorg.
Gedeputeerde Pim van den Berg: ‘Om de circulaire economie aan te jagen, zijn concrete voorbeelden nodig. Die worden in deze regioscan genoemd. Ook de kansen voor ondernemers die het onderzoek blootlegt, zijn van grote waarde om deze transitie op gang te brengen.’
De kansen
In een circulaire economie gaat niets verloren en gebruiken we onze grondstoffen steeds opnieuw. In ondernemend Nederland ontbreekt niet de wil om zo te werken, maar vaak wel de kennis. De regioscan laat zien welke circulaire stappen er mogelijk zijn. Zo liggen er in de bouwsector bijvoorbeeld kansen bij de grondstoffen. Verouderde gebouwen slopen en het bouwmateriaal weggooien is verleden tijd; demonteren en hergebruiken heeft de toekomst.
Rabobank Circular Economy Challenge
Om bedrijven in de regio Midden-Nederland een extra zetje in de rug te geven, organiseert Rabobank in februari tot juli de Circular Economy Challenge. Hierbij worden ondernemers uit Midden-Nederland uitgedaagd om hun eigen circulaire businessplan te ontwikkelen onder begeleiding van experts. Een van de eerste deelnemers is Edel Carpets uit Genemuide. Hun eerste volledig circulaire tapijt wordt dit jaar al uitgerold.
De regioscan is vanaf vandaag voor iedereen in te zien en te downloaden op: www.rabobank.nl/lokale-bank/utrecht-en-omstreken/circulaire-kansen-in-de-regio.
Kijk voor meer informatie over de Rabobank Circular Economy Challenge en regioscans van andere regio’s in Nederland op: www.rabobank.com/nl/about-rabobank/in-society/sustainability/circular-economy/rabobank-circular-economy-challenge/index.html?