Nieuws

19-03-2019 12:27

Huis verhuren, hoe werkt dat qua hypotheek?

Verhuren zonder toestemming van een bank geeft risico’s

Een huis verhuren is dat alleen weggelegd aan grote investeerders of woningcorporaties? Tuurlijk niet: als jij baas bent in eigen huis houdt niemand je tegen als je die wilt verhuren of toch wel?

Huis verhuren aan een ander
Stel je hebt een huis en je wil verhuizen, bijna iedereen kiest er natuurlijk voor om zijn huidige woning te verkopen. Dat gaat ook wel eenvoudig op de woningmarkt, waarom niet? Waarom wel? Je kan er ook voor kiezen om je huidige woning te houden en te verhuren.

Tijdelijke verhuur van je huis
Een andere situatie die voorkomt is dat je het tijdelijk wilt verhuren omdat je naar het buitenland gaat of je trekt in bij je nieuwe liefde. Allemaal situaties waarin je huis niet bewoond wordt zonde om het dus onbewoonbaar te laten. Verhuren is een uitstekende oplossing daarvoor.

Kopen voor verhuur
Je kan ook een huis kopen om niet er zelf in te gaan wonen maar gewoon om te verhuren. Alleen omdat je daarmee een rendement uit wil halen.

Zelf verhuren of laten doen
Allemaal leuk en aardig dat huren. Misschien ken je iemand die jouw huis wilt dan is het een makkie. Zo niet…hoe kom je dan aan een betrouwbare klant? Hoe werkt het met contracten en beheren?
Je kunt dat allemaal zelf doen of je laat het een verhuurbureau doen. Je hebt ook Hubbs, die treedt op als makelaar, huurder en beheerder in een. Dan heb niet als dat gedoe maar wel de inkomsten.

Boze bank
We hebben allemaal een hypotheek waar in staat dat jij zelf of jouw gezin het huis bewonen. In de voorwaarden van de hypotheken staat ook altijd dat het niet is toegestaan de woning te verhuren zonder toestemming.

Kans op toestemming klein
Het is niet gek als een huis verhuurd is zal het minder opleveren bij gedwongen verkoop. De huurders kunnen er niet zomaar uitgezet worden omdat zij ook rechten hebben, ook bij gedwongen koop niet. Je moet dus toestemming vragen alleen de bank zal niet staan springen om toestemming te geven. De meeste zullen de toestemming gewoon weigeren.

Toch doen?
Misschien denk je ik doe het toch ze komen er toch niet achter. Hoe moeten ze er anders achter komen. Nou dat is niet moeilijk gewoon even kijken waar je woont. Er wordt weinig gecontroleerd op dit moment maar daar kan wel zo verandering in komen. En als dat gebeurt dan ben je voorlopig nog niet jarig. Als ze het ontdekken krijg je grote problemen. Eerst vragen ze nog met een schriftelijk verzoek of je er direct mee wil stoppen. Na een tijdje worden ze ongeduldig en laten ze weten dat je de gehele hypotheek binnen 2 weken even moet terugbetalen. Zo’n aankondiging kan gepaard gaan met fraudemelding. Dan kan je haast geen nieuwe hypotheek meer afsluiten. Daarop komt waarschijnlijk ook een boeterente die ze bij je in rekening brengen. Samengevat die heisa wil je niet.Oplossing
Wat je wel kan doen en wat veilig is, is een verhuurhypotheek nemen. Of als je een huis koopt dit direct aan vragen. Als je in die situatie zit is dat een ideale hypotheek voor jouw situatie.