Nieuws

21-06-2019 08:56

HeelUtrechtU-awards uitgereikt tijdens Duurzame Week Festival

Tijdens het interactieve programma 'SDG's in de stad' zijn vier HeelUtrechtU-awards uitgereikt aan inspirerende Utrechtse organisaties die zich inzetten om de Global Goals te behalen. Filmmaker Gwen Jansen, energietransitie-versneller I-well, voedselredders Kromkommer en de Skyscraper Plastic Whale (initiatief van de Universiteit Utrecht) ontvingen de awards.

De HeelUtrechtU-awards zijn in het leven geroepen door stichting Utrecht4GlobalGoals. De award wordt gegeven aan inspirerende Utrechters die met hun initiatief bijdragen aan het behalen van de Global Goals: 17 duurzame ontwikkelingsdoelen die opgesteld zijn om in 2030 een einde gemaakt te hebben aan extreme armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. 193 landen steunen en werken aan de Global Goals. Op www.HeelUtrechtU.nl kunnen Utrechters terecht voor praktische tips hoe zij zelf kunnen bijdragen aan een betere wereld.

Gwen Jansen 
We hoeven nog niet aan de anti-depressiva als het gaat om het redden van onze planeet. De Nederlandse documentairemaker Gwen Jansen geeft in de film Green Tales Of The City een humoristisch, optimistisch filmisch inkijkje in de duurzaamheidsbeweging in ons land. Deze wordt in rap tempo krachtiger en omvangrijker. Als kijker volg je in verschillende steden van binnenuit de verhalen van een aantal buitengewoon bevlogen en gedreven mensen die allen grootse, vernieuwende projecten zijn gestart om zoveel mogelijk andere Nederlanders positief te activeren om milieubewuster te gaan leven. We zien 'on the job' hoe ze dit proberen te doen, welke samenwerkingen ze opzoeken en voor welke grote uitdagingen ze soms komen te staan. 

I-well
De visie van I-well is: schone en betaalbare energie voor iedereen; één van de grootste uitdagingen van onze tijd. De energietransitie smeekt om verandering. Daarom voeren vele partijen eindeloze gesprekken over hoe het anders kan en móet. Maar dit kost allemaal zoveel tijd… I-well doet het anders! Ze versnellen de energietransitie en bouwen vandaag aan de energievoorziening van morgen. Samen willen zij de wereld mooier. Duurzamer, schoner en groener. Met Cube, hun slimme batterij, zetten ze vandaag al stappen op weg naar een mooiere wereld.

Skyscraper 
Een enorme walvis, gemaakt van vijf ton plastic uit de Stille Oceaan, springt sinds januari uit de Utrechtse Catharijnesingel, voor TivoliVredenburg. Het dier is een statement tegen de gigantische hoeveelheid plastic afval die rivieren, zeeën en oceanen overal ter wereld vervuilt. Op initiatief van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie (REBO) van de Universiteit Utrecht is het kunstwerk voor zes maanden in Utrecht. Met de walvis als blikvanger, deelt de Universiteit Utrecht kennis over rivieren, oceanen, water en alles wat daarbij komt kijken. “Het past heel mooi binnen ons onderzoek naar een duurzaam beheer van rivieren en de zee”, zegt hoogleraar Europees en nationaal waterrecht Marleen van Rijswick.

Kromkommer 
Hoe het Kromkommer-avontuur begon? Op een regenachtige dinsdagmiddag in 2012 op de markt! Voor een studievak hadden Jente en Lisanne zich net uitgebreid verdiept in hoe het er met de wereld voor stond. Klimaatverandering, uitputting van de aarde, opraken van bronnen… Geen rooskleurig plaatje en wat kun je dan beter doen dan actie ondernemen om daar zelf iets aan te veranderen? Gewapend met handschoenen en plastic tassen gingen ze op zoek naar eten dat weggegooid zou worden. Ze ontdekten dat er containers vol goede groente worden weggegooid voordat ze überhaupt in de winkel liggen. Sindsdien ging de knop om en bedacht Kromkommer uiteenlopende producten waarin kromme groentes zijn verwerkt.
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement