Nieuws

22-08-2019 14:26

Waarom zijn open keukens in restaurants zo populair geworden?

Uiteten gaan is steeds meer een beleving. Het eten en de sfeer met jouw metgezel staat nog steeds centraal, maar in plaats van dat de rest die dynamiek niet mag storen, draagt de uitstraling van een restaurant juist bij aan de ervaring. Met dit in het achterhoofd valt er wat voor te zeggen om als restaurant voor een open keuken te kiezen. En dat doen veel restauranthouders dan ook.

Het voordeel van een open keuken is dat je als gast precies kunt zien wat de chef voor jou aan het bereiden is. Het bloed, zweet en tranen-gehalte stijgt op deze manier: je weet dat er écht moeite in jouw gerecht is gestoken. Tegelijkertijd zie je hoe het keukenpersoneel onderling is. Dat kan ook lastig zijn, bijvoorbeeld als er iets misgaat en er frictie ontstaat binnen de keuken.

Dat is dan ook het gevaar van een open keuken. Enerzijds kan het ook voor het personeel heel rustgevend zijn om in de open keuken te werken. Terwijl je alle gerechten bereidt op het fornuis en je handige werktafel zie je exact wat er plaatsvindt in het restaurant. Je kunt eventueel zelfs contact hebben met de gasten en het creëert, mede doordat de keuken groter lijkt, een fijnere en plezierigere werkplek. Anderzijds zien de gasten daadwerkelijk alles wat je doet. Tijdens momenten dat chefs zich wellicht volledig willen concentreren op het eten kunnen ze het gevoel krijgen dat ze op hun vingers gekeken worden.

Al met al draagt een open keuken zeker bij aan de sfeer en beleving binnen een restaurant. Om maar een slechte vergelijking te maken: je luistert liever live naar jouw favoriete artiest dan dat je de liedjes alleen kunt streamen. Het is zodoende supergaaf om ‘jouw’ chef voor jou aan het werk te zien, in plaats van dat je alleen zijn eten in ontvangst mag nemen.

Een gesloten keuken heeft als grote voordeel dat je gasten kunt verrassen. Ze kunnen immers niet zien wat er bereid wordt. Een mooie tussenoptie is een halfopen keuken. Dit kan inhouden dat er bijvoorbeeld een licht doorschijnende wand voor de keuken staat, een groot aquarium of een mooie glasplaat met stromend water. De gasten krijgen op deze manier niet alles mee wat er in de keuken gebeurt, maar je geeft ze toch een impressie.
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement