Nieuws

12-06-2020 20:18

Waarom ergonomisch werken als ZZP'er in de bouw nog belangrijker is

Het werken in de bouw is fysiek zwaar. De lichamelijke belasting leidt op termijn nogal eens tot fysieke klachten. Dat is een ongewenste situatie die maar beter te voorkomen is. Daarom is het belangrijk om ergonomisch te werken. Werkgevers zorgen ervoor dat bouwvakkers ergonomisch werken, maar als ZZP’er moet je daar zelf voor zorgen. Het is bovendien extra belangrijk om als ZZP’er ergonomisch in de bouw te werken. Als je fysieke klachten krijgt, leidt dat misschien tot tijdelijke of langdurige uitval. Je wilt natuurlijk liever geen beroep doen op je arbeidsongeschiktheidsverzekering als je die al hebt.

Verhoogd risico op fysieke klachten
Je hebt als ZZP’er in de bouw te maken met een verhoogd risico op het ontwikkelen van lichamelijke klachten. In de bouw is er nu eenmaal sprake van zwaar werk, bijvoorbeeld als je als stukadoor, timmerman, metselaar of installateur werkt. Om het verhoogde risico op lichamelijke klachten te beperken, zijn er allerlei ergonomische hulpmiddelen. Bijvoorbeeld een gereedschapskist op wielen of een verstelbare werktafel. Werktafels zijn in allerlei uitvoeringen verkrijgbaar en een ideaal hulpmiddel. Bijvoorbeeld ook in de vorm van verrijdbare werktafels en inklapbare werkbanken. Het is als ZZP’er slim om van deze ergonomische middelen gebruik te maken om zo de fysieke belasting te beperken.

Belangrijke risico’s voor lichamelijke klachten
Er zijn meerdere risico’s die voor lichamelijke klachten zorgen als je als zelfstandige in de bouw werkt. Daarin zijn er zeven vormen van lichamelijke belasting te onderscheiden. Tillen, bukken en dragen vallen daar onder. Ook het duwen of trekken net als het knielen of kruipen vormen belangrijke risico’s op een te grote fysieke belasting. Aan dit rijtje zijn repeterende werkzaamheden toe te voegen.

Denk aan een juiste werkhouding
Naast het gebruik van ergonomische hulpmiddelen is er nog een aandachtspunt. Het is namelijk van belang om een juiste werkhouding aan te nemen bij de werkzaamheden in de bouw. Dat betekent onder meer dat je met een rechte rug moet bukken. Ook het werken tussen knie- en schouderhoogte is onderdeel van een juiste werkhouding. Zet direct de materialen op de juiste plek, zodat je niet twee keer hetzelfde moet verplaatsen. Een juist werkhouding betekent verder dat het belangrijk is om werkzaamheden af te wisselen.
Bij het knielen als stratenmaker is het belangrijk om kniebescherming te gebruiken. Kniel bovendien niet langer dan een half uur achter elkaar. Bij repeterende werkzaamheden is het van belang om regelmatig even een pauze in te lassen. Bij het tillen is een rechte rug van belang en draag je maximaal 25 kilogram in je eentje. Ga door je knieën en ga recht voor het tilobject staan en til de last met twee handen zo dicht mogelijk bij je lichaam.

Voorkom uitval met ergonomisch werken
Als ZZP’er in de bouw denk je niet altijd na over een ergonomische werkhouding. Je wilt de klus zo snel en goed mogelijk klaren. Het is om uitval of ziekte te voorkomen echter wel van groot belang om ergonomisch te gaan werken. Doe je dat niet dan is de kans groot dat de fysieke belasting uiteindelijk tot lichamelijke klachten leidt. Misschien ervaar je nu nog geen klachten, maar in de toekomst kan dat zomaar anders zijn als je geen rekening houdt met ergonomisch werken.
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement