Nieuws

14-04-2021 09:17

Zakelijk besparen op energie

Voor de meeste ondernemers is het een behoorlijke kostenpost; de energierekening. Zeker wanneer men een kantoor met veel computers, beeldschermen en zelfs servers op kantoor heeft, is de kans groot dat de energiekosten de pan uit rijzen. Het is daarom belangrijk te bekijken waar er bespaard kan worden op zakelijke energie. Het regelmatig wisselen van energie aanbieder is een goede stap, maar er zijn meer stappen te zetten om een goede besparing te realiseren.

De kosten van zakelijke energie
Zelfs wie zzp’er is en een computer, laptop en telefoon heeft, verbruikt onbewust toch al behoorlijk wat energie. Het is namelijk gebruikelijk dat apparaten energie verbruiken. Hoeveel energie er verbruikt wordt, heeft de ondernemer volledig zelf in de hand. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat de gemiddelde energie en bijhorende kosten flink uiteenlopen. Een zzp’er gebruikt zo’n 3500 kilowatt per jaar. Daarmee is er een kostenpost van 2000 euro per jaar; zo’n 160 euro per maand.

Een gemiddeld kantoorpand verbruikt ruim 80.000 kilowattuur per maand. Dat is zo’n 27.000 euro aan energiekosten per jaar, of 2250 euro in de maand. Dat is een behoorlijke kostenpost en dus is het mogelijk hierop te besparen.

Besparen op kosten zakelijke energie
Om te besparen op energie, kunnen er een aantal stappen gezet worden. Ten eerste kan er gekeken worden naar het energieverbruik en welke apparaten de meeste stroom verbruiken. Houd bijvoorbeeld de koeling van de serverruimte eens tegen het licht. Staan alle apparaten wel uit als het kantoor verlaten wordt? En waarom wordt er geen zonwering in plaats van airconditioning gebruikt? Ten slotte is het ook raadzaam om het bestaande energiecontract nog eens goed na te kijken en te vergelijken met andere zakelijke energieleveranciers.

Controleer de klokthermostaat
In bedrijfspanden is het gebruik van de klokthermostaat eerder regel dan uitzondering. Deze is in te stellen op winter- en zomertijd. Maar vaak wordt deze een keer ingesteld en daarna vergeten. Daardoor is het goed mogelijk dat het kantoorpand verwarmd wordt, terwijl er niemand werkt. Daarom is het belangrijk om de verwarming een uur voor het verlaten van het kantoor al uit te zetten. Zo gaat er niet onnodig warmte verloren.

Zonwering
Wat is er gebeurd met die goede oude zonwering? Tegenwoordig gebruiken steeds meer ondernemers airconditioning om het kantoor koel te krijgen bij warme temperaturen. Dat is niet zomaar; in de zomer is het erg warm in bedrijfspanden. Maar vaak sluit deze niet goed aan op de verwarmingsinstallatie, waardoor deze elkaar tegenwerken. Het gebruik van zonwering is in ieder geval beter voor de energierekening dan het gebruik van een airconditioning.

Gebruik een energiemanager
Bij het afsluiten van zakelijke energie gebeurt het vaak dat aanbieders een zogenaamde energiemanager aanbieden. Deze energiemanager is een digitaal apparaat dat de gegevens zoals het verbruik per apparaat bij kan houden. Op die manier is het mogelijk inzicht te krijgen van welke apparaten het meest verbruiken. Bij een energiemanager hoort vaak een inlogcode, waarmee ook advies op maat op te vragen is. Zo wordt dus precies duidelijk waar de meeste besparingen te halen zijn. Voor het gebruik van een energiemanager moet het kantoor of de werkruimte doorgaans wel uitgerust zijn met een slimme meter.

Houd het energiecontract nog eens tegen het licht
Ten slotte is er ook nog een besparing te halen op de kosten van het energiecontract zelf. Want wat 10 jaar geleden de goedkoopste aanbieder was, kan tegenwoordig de duurste zijn. De prijzen van energiecontracten zijn in de loop der jaren veranderd. Daarom is het raadzaam nog eens te kijken naar het energiecontract. Ook voor zakelijke gebruikers zijn er regelmatig mooie aanbiedingen of welkomstbonussen. Op die manier is het mogelijk op zowel de korte als de langere termijn te besparen op zakelijke energiekosten.
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement