Nieuws

22-09-2021 09:02

Genomineerden 10e Albert Schweitzer Prijs bekend - Marcel Levi voorzitter vakjury

Veelbelovende projecten maken kans op het winnen van de 10e Albert Schweitzer Prijs 2021 en het bijbehorende prijzengeld. De vakjury van het in Utrecht gevestigde Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) onder leiding van Prof. dr. Marcel Levi heeft uit de inzendingen een top drie projecten genomineerd voor de hoofdprijs. Een kickstart van € 5000,- voor het winnende project. Op 9 oktober 2021 pitchen de genomineerden hun project tijdens een livestream event. De winnaar wordt aansluitend bekend gemaakt.  

Stemcampagne publieksprijs 
Naast de hoofdprijs is er een publieksprijs van € 1000,- te winnen. De niet genomineerde projecten maken hier kans op, net zoals de genomineerde projecten. Tot 9 oktober 2021 loopt hiervoor een  stemcampagne. Het publiek kan een voorkeurstem uitbrengen op één van deze kandidaat projecten. Het project dat de meeste voorkeurstemmen krijgt van het publiek wint de publieksprijs van € 1000,-. Gestemd kan worden op www.nasf.nl

Vakjury lovend over inzendingen 
De vakjury beoordeelde slimme initiatieven en kleinschalige ideeën van jonge gezondheidspioniers die een bijdrage leveren aan het verbeteren van de gezondheidszorg in Sub-Sahara Afrika. Het NASF, een stichting die kleinschalige gezondheidsprojecten in Afrika mogelijk maakt en hierin het gedachtegoed van Dr. Albert Schweitzer steunt, schrijft de prijs jaarlijks uit en stelt het prijzengeld hiervoor ter beschikking. Naast de hoofdprijs van € 5000,- en de publieksprijs van € 1000,- zijn er twee aanmoedigingsprijzen te winnen van ieder € 500,-. 

Marcel Levi, voorzitter van de vakjury, voorzitter NWO, internist en hoogleraar: ‘Het jureren was een pittige klus. Na rijp beraad hebben we 3 projecten genomineerd voor de hoofdprijs. Projecten die wij als het meest kansrijk zien omdat ze een bepaald gezondheidsprobleem op innovatieve en pragmatische wijze aanpakken. En ook groot draagvlak hebben bij lokale partners en bevolking en gezamenlijk met hen kunnen worden opgezet en duurzaam kunnen worden uitgevoerd en vervolgd.’

Genomineerden hoofdprijs - kickstart € 5000,-. 
*    ‘Groei en Bloei’ - Innovatieve aanpak rehabilitatie verslaafde jongeren Malawi. Met tuinieren, kippen houden en sporten leren ex-verslaafden op eigen benen te staan. Project van Sharlon Welleweerd en Raphael Mwayi Junior Nyirenda. Sharlon Welleweerd (30), psychiatrisch verpleegkundige bij Dimence in Deventer.

*    ‘Shirati Peanut project’- Ondervoeding bij kinderen bestrijden met zelfgemaakte pindarepen van lokale ingrediënten. Artsen in het Shirati hospital in Tanzania gaan pindarepen produceren en voorlichting geven om ondervoeding te verhelpen en te voorkomen bij kinderen en zwangeren in de regio. Project van Nathan Beijneveld (30, tropenarts) en Victoria von Salmuth (32, tropenarts in opleiding), Amsterdam. 

*    ‘Wash & Smile’- Handen wassen en tandenpoetsen: onmisbaar voor een glimlach. Doel van het project is om handen wassen en tandenpoetsen structureel op te laten nemen in het lesprogramma op scholen in Oeganda. Een project van Peter van Munnen (28, student aan Wageningen University) en moeder Marianne van Munnen (55, communicatieadviseur bij JGZ Zuid-Holland West) 

Publieksprijs van € 1000,-.  - Stemcampagne publieksprijs via www.nasf.nl
Projecten die niet genomineerd zijn voor de hoofdprijs maar meedingen naar de publieksprijs:

*    Jerrycan filter - De slimme oplossing voor schoon en veilig drinkwater in ontwikkelingslanden. Dit onlangs gepatenteerde filter, ontwikkeld in samenwerking met TU Delft, past op de meeste jerrycans. Het kan zorgen voor veilig, schoon (drink)water voor miljoenen mensen. Project van Olivier de Gruijter (32, industrieel ontwerper) en Eise van Maanen (33, business developer) uit Amsterdam/ Delft. 

*    Goodscope - Herbruikbare en betaalbare videolaryngoscoop, ontwikkeld met - en  voor ontwikkelingslanden. Dit project omhelst de klinische validatie van een innovatieve, betaalbare videolaryngoscope zodat deze in ontwikkelingslanden aangeboden kan worden. De Goodscope brengt intuberen binnen handbereik voor artsen wereldwijd. Project van Dieuwertje Drexhage (28, afgestudeerd biomechanisch ingenieur TU Delft en mede-oprichter Layco Medical Devices) en Thom Weustink (29, MSc International Business management en mede-oprichter Layco Medical Devices Delft). 

10e Albert Schweitzer Prijs voor gezondheidspioniers
Het NASF heeft dit jaar voor de 10e keer de Albert Schweitzer Prijs uitgeschreven. De stichting stimuleert hiermee jaarlijks jongeren met een medische of technische opleiding te komen met slimme en innovatieve ideeën ter verbetering van de gezondheidszorg in Sub Sahara Afrika. En zo gezondheidspionier te worden. Iemand die nieuwe wegen en terreinen van gezondheidszorg ontsluit in Afrika en zijn of haar talenten in dienst wil stellen in het belang van de medemens. Net zoals Dr. Albert Schweitzer, arts en Nobelprijs winnaar en naamgever van het NASF deed. Passie voor gezondheid, innovatie, ondernemerschap, leiderschap en gedrevenheid zijn eigenschappen kenmerkend voor deelnemers aan de Albert Schweitzer Prijs. 

Over het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF)
Het NASF steunt in samenwerking met lokale partners kleinschalige, slimme initiatieven die een bijdrage kunnen leveren aan de gezondheidszorg in Sub-Sahara Afrika. Lokaal gesteunde en opgezette projecten die grote kans van slagen hebben en bijdragen aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Projecten die zich kenmerken door praktische oplossen en een gedegen duurzame uitvoering die impact maken. Van Burkina Faso tot Oeganda. Van waterput tot kraamkliniek. Elke euro die het NASF ontvangt uit donaties zet het fonds in om projecten te financieren. Voor meer informatie : www.nasf.nl.


 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement