Nieuws

12-10-2021 09:03

Bedrijven met een digitale werkplek staan 1-0 voor

De coronapandemie heeft ons met de neus op de feiten gedrukt. Afstand bewaren, regelmatig testen en aangescherpte hygiënische maatregelen vergen veel van onze flexibiliteit. Thuiswerken zou de oplossing zijn, maar werknemers verplicht naar huis sturen om thuis te werken is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Toch is dit wel de toekomst. Bedrijven die in staat zijn om een goede digitale werkplek voor hun werknemers te creëren hebben een streepje voor. Niet alleen bij werknemers, maar ook in het bedrijfsleven. De flexibiliteit neemt immers toe, omdat informatie altijd en overal beschikbaar kan zijn.

Met een goede en makkelijk beschikbare digitale werkplek vervagen grenzen en wissel je net zo gemakkelijk informatie uit met je collega in Nederland als met een zakenpartner aan de andere kant van de wereld. Op locatie productief kunnen werken is echter afhankelijk van verschillende factoren. Als eerste de fysieke werkplek thuis of onderweg. Denk hierbij aan een bureau, een laptop, een bedrijfstelefoon met een sim only met onbeperkt internet, goed licht en een rustige omgeving. De tweede belangrijke factor is de digitale werkplek: veilig inloggen en toegang tot alle noodzakelijke informatie.

Het complete plaatje van hardware, software, opslag, security en devices
Ben je van plan om met jouw bedrijf de stap te zetten zodat werknemers thuis en op locatie kunnen werken? Bedenk dan dat de werknemer die naar huis gaat om daar te werken zonder goede afspraken en veilige hulpmiddelen een potentieel risico kan zijn. Stel dat hij of zij thuis aan de keukentafel werkt aan een belangrijk project en de gegevens worden niet goed opgeslagen. Of een werknemer maakt bedrijfsfoto’s met een persoonlijke smartphone en zet deze per ongeluk tegelijk met een reeks foto’s van de kinderen op Facebook. En dan hebben we het nog niet eens over medewerkers die niet thuis kunnen werken en ervoor kiezen om in een café de laptop open te klappen om vervolgens verbinding te zoeken met behulp van openbare wifi. Als werkgever heb je maar deels grip op de fysieke werkomgeving. Kies er daarom voor om de digitale werkplek zo veilig mogelijk en tegelijkertijd toegankelijk in te richten.

Het creëren van een veilige digitale werkplek
Het is voor een medewerker van belang dat de scheiding tussen privé en werk duidelijk is. Dat betekent dat het cruciaal is dat hulpmiddelen zoals een smartphone en een laptop eigendom van het bedrijf zijn en ook alleen bedrijfsmatig worden gebruikt. Aanbieders hebben dan ook veel voordelige aanbiedingen, dus steek tijd in het vergelijken van abonnementen en laptops voor de beste middelen voor je werknemers. 

Spullen van het bedrijf betekent ook duidelijke afspraken maken met de werknemers, het gebruik van wachtwoorden om in te loggen verplichten, automatisch back-ups maken, een veilige verbinding creëren en de bedrijfsinformatie goed beschermen. Tegenwoordig wordt er veel in de Cloud gewerkt en worden gegevens daar ook bewaard. Voor werknemers die flexibel werken, thuis en onderweg is dit ideaal omdat ze overal en altijd toegang tot deze gegevens kunnen krijgen. 

Tot slot de communicatie. Werknemers die niet vaak op kantoor kunnen komen missen vaak relevante informatie. Niet alleen persoonlijke informatie van collega’s, maar ook nieuwtjes van het bedrijf. Het opzetten van intranet om informatie te delen en de gelegenheid te bieden om vragen te stellen en te reageren, is daarom een echte aanrader.

Voor andere tips om een goede digitale werkplek in te richten, klik hier.
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement