Nieuws

11-11-2021 12:38

Winnaars 10e Albert Schweitzer Prijs bekend

In de nieuwste editie van Utrecht Business staat een verhaal over de tiende editie van de Albert Schweitzer Prijs, waarvan bij het verschijnen van het magazine de uitslag nog niet bekend was. Inmiddels heeft de uitreilking van de Albert Schweitzer Prijs 2021 plaatsgevonden. Het project ‘Groei en bloei’, een innovatieve aanpak voor rehabilitatie van verslaafde jongeren in Malawi van Sharlon Welleweerd en Raphael Mwayi Junior Nyirenda, won hierbij de hoofdprijs. De publieksprijs ging naar het project ‘Goodscope’ van Dieuwertje Drexhage en Thom Weustink. Een herbruikbare en betaalbare videolaryngoscoop, ontwikkeld met en voor ontwikkelingslanden. De prijzen werden aansluitend uitgereikt. 

Drie kandidaat genomineerden pitchten tijdens een livestream prijsuitreiking hun project aan de vakjury onder leiding van Prof. Dr. Marcel Levi. Een prijs die het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) jaarlijks uitschrijft voor gezondheidspioniers met slimme en innovatieve ideeën ter verbetering van de gezondheidszorg in Sub-Sahara Afrika. 

‘Groei en Bloei’ – winnaar kickstart van € 5000,-
Een ‘mental health’ project met een innovatieve aanpak om verslaafde jongeren in Malawi tijdens behandeling in een verslavingskliniek weer weerbaar te maken en hen te leren op eigen benen te staan. De initiatiefnemers Sharlon Welleweerd en Raphael Mwayi Junior Nyirenda willen met het aanbieden van activiteiten (o.a. een moestuin, het verbouwen van groente, het houden van kippen en sport) hen helpen weer een zelfstandig leven op te bouwen. En hiermee hun zelfvertrouwen vergroten en terugkeer in de maatschappij bevorderen. 

Vakjury unaniem qua beoordeling
Project ‘Groei en bloei’ gericht op verslavingszorg was de ‘blow away’ presentatie‘, aldus Marcel Levi voorzitter van de vakjury Albert Schweitzer Prijs. Om mental health op de kaart te gaan zetten in Afrika is dapper. Een supergoed project. Heel erg innovatief. Albert Schweitzer was een gezondheidspionier. Die deed iets wat anderen niet deden. Iets helemaal nieuws. En dat gaan deze jonge gezondheidspioniers ook doen. Dat heeft uiteindelijk de doorslag gegeven’.

Sharlon Welleweerd, prijswinnaar hoofdprijs : ‘Raphael en ik zijn onwijs blij met het winnen van deze prachtige prijs. Wij hebben grote passie voor verslavingszorg voor jongeren in Malawi. En wanneer anderen hier ook in geloven en we de bevestiging krijgen dat we goed bezig zijn en dat het breed gedragen wordt, dan raakt mij dit. Het geeft ons weer nieuwe energie om ons in te blijven zetten voor verslaafde jongeren’.

Aanmoedigingsprijzen van € 500,- waren er voor het ‘Shiratu Peanut’ Project van Victoria van Salmuth en Nathan Beijneveld. Zij willen ondervoeding bij kinderen en kwetsbaren bestrijden met zelfgemaakte voedzame pindarepen die artsen, samen met diëtisten en koks in het Shirati hospital in Tanzania gaan produceren van lokale ingrediënten. Ook het project ‘Wash & Smile’ van Peter en Marianne van Munnen won een aanmoedigingsprijs. Zij willen handen wassen en tandenpoetsen structureel op laten nemen in het lesprogramma op scholen in Oeganda en zo de hygiëne verbeteren en infectieziekten helpen voorkomen. 

Winnaar publieksprijs € 1000,-
Het project dat de meeste stemmen kreeg van het publiek tijdens de stemcampagne was Goodscope van Dieuwertje Drexhage en Thom Weustink. Een betaalbare en herbruikbare videolaryngoscoop voor lage- en middeninkomenslanden. Een tool die gebruikt wordt om een beademingsslang in de luchtwegen van een patiënt te plaatsen. De Goodscope brengt intuberen binnen handbereik voor artsen wereldwijd.

10 jaar Albert Schweitzer Prijs - kleine projecten met grote impact 
Dit jaar werd voor de 10e keer de Albert Schweitzer Prijs uitgereikt. Voorzitter Frans Hiddema: ‘Als NASF steunen we al meer dan vijftig jaar kleine slimme initiatieven van gezondheidspioniers die groot draagvlak hebben bij lokale partners en de lokale bevolking. Projecten die samen met hen ter plekke opgezet, uitgevoerd en lokaal verankerd worden. Niet eenmalige acties, maar langdurige en duurzame projecten. Deze aanpak is bewezen effectief. Met kleine projecten werken aan een groot idee. En met duurzaamheid als logisch geïntegreerd onderdeel van onze werkwijze en projectselectie’.

Meer informatie op: https://www.nasf.nl/
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement