Nieuws

16-12-2021 11:11

Verhoog je efficiëntie met een boekhoudkoppeling

Als zzp’er moet je alle aspecten die onder bedrijfsvoering vallen zelf uitvoeren. Althans, op die manier maken de meeste zzp’ers hun start als ondernemer: sales, klantcontact, administratie en natuurlijk inkoop van producten of het uitvoeren van je diensten. Die optelsom van zaken kost een hoop tijd. Dankzij een boekhoudkoppeling houd je je administratie heel eenvoudig up-to-date. Goed voor de efficiëntie dus!

Wat is een boekhoudkoppeling?
Is de term ‘boekhoudkoppeling’ nieuw voor jou? In het kort betekent het dat je een verbinding legt tussen jouw zakelijke rekening en je boekhoudprogramma. Door deze koppeling verschijnen alle transacties op je bankrekening automatisch in je boekhoudprogramma. 

Je administratie kost je dus veel minder tijd wanneer je met een boekhoudkoppeling administratie bijhoudt. Je hoeft niet handmatig al je inkomsten en uitgaven in te voeren, maar enkel alle transacties na te lopen en eventueel in te delen in een specifieke categorie. 

Voordelen van een boekhoudkoppeling
Met een boekhoudkoppeling bespaar je tijd op je administratie. Die tijd kun je nu in andere zaken steken waardoor je je onderneming naar een hoger niveau kunt tillen. 

Een ander voordeel van een boekhoudkoppeling, is dat er een lagere foutmarge is. Wanneer je alles zelf handmatig in je boekhoudprogramma moet zetten, is een tikfoutje zo gemaakt. Zo voorkom je dat je bij het maken van je financieel overzicht tegen een fout in de berekeningen aanloopt die je niet kunt verklaren. Dat scheelt je uren aan puzzelwerk.

De boekhoudkoppeling instellen bij je bank
Als je een boekhoudkoppeling wilt gebruiken, moet je enkele stappen doorlopen om deze in te stellen. Allereerst is het belangrijk dat je een boekhoudprogramma gebruikt waarmee jouw bank een koppeling aanbiedt. Check dit via de website van je bank. 

Daarnaast is het verstandig om enkel een koppeling aan te maken wanneer je een aparte zakelijke rekening hebt. Anders komen immers ook je privétransacties in het boekhoudprogramma terecht en ben je alsnog veel tijd kwijt met het filteren van de juiste transacties.

Om de boekhoudkoppeling in te stellen, log je in bij je bank. In je bankomgeving vind je in het menu de optie ‘boekhoudkoppeling’, waarin je een boekhoudkoppeling aanmaakt. Heb je deze optie aangeklikt, dan kun je de zakelijke rekening(en) kiezen die je in de koppeling mee wilt nemen. Voordat je de koppeling definitief aanmaakt, is het handig om even te dubbelchecken of je inderdaad de juiste rekening(en) hebt geselecteerd.

Activeren via je boekhoudprogramma
Nu je de koppeling hebt aangemaakt bij je bank, is het tijd om in je boekhoudprogramma de koppeling te activeren. De instructies hiervoor zijn niet bij ieder programma hetzelfde. Meestal is de functie te vinden onder ‘instellingen’. Kom je er niet uit? Bekijk dan de veelgestelde vragen op de website van jouw boekhoudprogramma. 

Nadat je ook in je boekhoudprogramma de koppeling hebt aangezet, rest je nog één stap. Log weer in bij je bank en bevestig hier de aanvraag voor de boekhoudkoppeling. Het kan tot een dag duren voordat de koppeling actief is. 

Met de boekhoudkoppeling geactiveerd, werk je je administratie efficiënter bij. Op deze manier heb je meer tijd over voor de zaken waarvoor je als ondernemer bent begonnen!
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement