Nieuws

24-03-2022 11:36

7 momenten waarop je een brown paper sessie inzet en kwaliteit verbetert

Je project loopt niet lekker of je bent totaal het overzicht kwijt. In dat geval kan een brown paper sessie je verder helpen. Handig als je op een speelse manier processen in kaart wil brengen. Een brown paper sessie is een bijeenkomst waarin de deelnemers samen processen in kaart brengen op een groot vel (bruin) papier. Bijvoorbeeld een groep collega’s die in hetzelfde project werken of op dezelfde afdeling. 

Door een brown paper sessie te doen, krijg je inzicht in processen, problemen of wat nog moet gebeuren om kwaliteitsdoelen te halen.
De sessie wordt georganiseerd door iemand die de leiding heeft over de sessie, maar die juist niet het meeste weet over de inhoud van het werk of de processen.Want juist zo iemand is in staat om de vragen te stellen die ertoe doen. 

Het aantal deelnemers aan een sessie maakt niet veel uit, maar zorg wel voor minimaal vier personen. Pas dan geeft een brown paper sessie waardevolle inzichten. Meer dan een groot vel (bruin) papier met wat post-its en markers heb je niet nodig.

Wanneer doe je een brown paper sessie?
Wanneer je het beste een brown paper sessie kan doen, hangt van het inzicht af dat je wilt krijgen. In de onderstaande gevallen kan een brown paper sessie helpen:
1) Voor of tijdens een verandertraject. Zo creëer je meteen meer draagvlak
2) Bij de introductie van nieuwe manieren van samenwerken 
3) Wanneer nieuwe producten gelanceerd worden
4) Als teambuilding (om zo ook spanningen binnen de organisatie op te lossen)
5) Als brainstorm 
6) Om LEAN-verspillingen binnen werkprocessen inzichtelijk te maken
7) In plaats van de traditionele audit

Scienta als oplossing 
Kom je nou na je brown paper sessie tot de conclusie dat kwaliteit binnen je organisatie meer aandacht verdient? Dat kwaliteit verbeteren efficiënter kan en meer draagvlak nodig heeft? Denk dan eens na over een kwaliteitsmanagementsysteem als Scienta: Gebruiksvriendelijk en gericht op je medewerkers in plaats van je managers.
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement